<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=37372" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Кои сюжетни линии трябва да бъдат завършени преди края на "Игра на тронове?

16 Май 2019
0 1673

Финалът на "Игра на тронове" предстои на 19 май, но има много сюжетни линии, които все още не са завършени, коментира Vulture.

 

 

Повечето от нас следят сериала, от както Бран не бе осакатен от Джайм, и както всички може би се досещате, задоволителният край е също толкова вероятен, колкото слоновете, които Церсей така и не получи.

 

 

Не трябва да очакваме директни отговори, особено от хората на Вестерос, но това не означава, че не можем да ги поискаме. Точно затова, ние смятахме, че е най-добре да започнем да обмисляме различни сюжетни линии, които определено се нуждаят от завършек преди края на сагата. 

 

След предпоследния епизод в неделя – "Камбаните" видяхме последните моменти на доста от героите – от дългоочаквания "Клегейнбоул" до обречената от Джайм и Церсей прегръдка в подземията на Кралски чертог.

 

 

Все още обаче има много останали неща, които "Игра на тронове" може да разкрие във финалния епизод следващия уикенд. Ето и някои от въпросите, на които определено трябва да получим отговор:

 

 

Защо Джон Сноу умря?

 

 

Джон Сноу бе върнат с определена цел – но изглежда тя не е да се превърне в победител и крал на Уестерос. Това повдига въпроса, какъв беше смисълът да избегне смъртта и да бъде съживен? 

 

 

Каква е причината, поради която той все още живее, дори след като е бил убит? Дали той е Обещаният принц – Азор Ахай, както много Червени жрици предричаха през целия сезон?

 

 

Ние залагаме, че причината е да убие Денерис сега, когато тя вече е "Лудата кралица", за доброто на Кралството, изпълнявайки пророчеството за Ниса Ниса и отдалечавайки се на север… завинаги.

 

 

Кой се ще седне на Железния трон? Изобщо има ли значение?

 

 

Първият е може би най-важният въпрос за историята като цяло, но когато става дума само за телевизионната адаптация, този въпрос е може би най-големият: Има ли значение кой е там, или боговете, или магията, или някаква непознаваема сила винаги ще имат контрола на Уестерос? 

 

 

Това е въпрос, на който сценаристите трябва да отговорят, не само защото е целият смисъл на сагата, но и защото HBO е избрал стратегически хаштага # ForTheThrone, за публикациите си през последната година.

 

 

Кой според вас ще се озове на трона? Няма начин това да бъде Джон Сноу или Денерис нали? Освен ако това не е нещото, което боговете изискват и никой в сериала всъщност няма свободна воля.

 

 

Защо тази война и защо сега?

 

 

Може би най-големият въпрос относно поредицата, освен кой се озовава на Железния трон, е защо проследяваме тази конкретна история в Уестерос. Какво ни казва тази война за самия свят? 

 

 

Този въпрос е в центъра на почти всяка история, особено на тези за войната, и това е двойно по-важно, когато осъзнаем колко много войни е видял този фантастичен континент, според книгите на писателя Джордж Р.Р. Мартин. 

 

 

Това повдига въпроса какво точно е специалното, интересно или различно, което прави песента за огън и лед историята, която авторът иска да разкаже? Какъв е изводът от нея?

 

 

Какво се случва с Яра Грейджой?

 

 

Да, тя си върна Железните острови, но ще я видим ли някога отново? Тя кралица ли е сега? Ще узнае ли някога какво се случи с Теон?

 

 

Мъртва ли е Елария Санд?

 

 

Никой не иска сериалът да се връща към сюжетите в Дорн, но нека си признаем, че всички сме любопитни колко дълго е успяла да издържи тя в Черните килии.

 

 

Азор Ахай и магическите пророчества: имат ли значение?

 

 

Решението на сериала да включи много пророчества от книгата става все по-объркващо, тъй като е започнал да ги пренебрегва или просто да ги използва, за да промени леко сюжета. 

 

 

Двете най-големи пророчества – това за Азор Ахай и това за Церсей, в даден момент бяха представени като изключително важни важни, но наистина ли бяха или това е просто някаква ситуация като в Хари Потър, където можеше да има повече от един избран? 

 

 

Другата вероятност е, че религиите в Уестерос просто ги измислят, за да вдъхновят хората, че ги очаква едно по-добро бъдеще, но ако това е вярно, какво е мнението на всички тези религии относно Бран?

 

 

Каква е целта на Брон?

 

 

Защо този герой е все още жив и как стана толкова лош в преговорите, които води? 

 

 

Ние знаем, че Мартин има запазено място в сърцето си за "осакатените, копелетата и счупените неща", но означава ли това, че историята включва край, в който някои по-малко благородни герои се издигат и създават нови родове, които да управляват Седемте кралства? 

 

 

Би било интересно този сюжет да се разгърне преди сериалът, който ще ни покаже предисторията на "Игра на тронове", да излезе на бял свят.

 

 

В случай, че това е истина и Брон получи замъка, за когото се договори с Тирион и Джайм, то това ще е препратка към основателя на рода Ланистър, Лан Умният, който е убедил родът Кастърли да напусне родния си дом – "Скалата на Кастърли". 

 

 

Какво се случи със Желязната банка?

 

 

Тя бе спомената накратко в миналия сезон и винаги е била известна като сенчеста сила, която дърпа конците зад кулисите, защото парите движат света, макар и той да е фантастичен!

 

 

Сега обаче, когато Церсей вече платила дълговете си, наистина ли банката вече не е заплаха или може би тайно подкрепя на някой друг? 

 

 

Отговорът вероятно е не, но никога не се знае, нали?

 

 

Какво се случва с магията и религиите? Те ли контролират всичко?

 

 

Силата на боговете определено изглежда реална, както и магията, обгръщаща Денерис и Бран. Въпросите обаче, къде свършва магията и започва религията, а също така какви сили имат те са големите въпроси, надвиснали над цялата история. 

 

 

Независимо от това, голяма част от магическите и религиозни пророчества са объркващи или привидно незначителни. Защо има богове, които могат да променят събития чрез пророчества и кръвна магия, ако всичко това в крайна сметка не означава нищо? 

 

 

Дали магията има никакво значение, или е добавена само за да допринесе малко блясък на историята?

 

 

За читателите на книгите този въпрос е доста важен, тъй като пророчествата и магията са ключови в историята на много персонажи като Мелисандре, Торос, Бран, Трокият гарван и дори бившият майстер Кайбърн.

 

 

Не мислите ли, че би било хубаво да узнаем малко повече относно това преди поредицата свършва?

 

 

Какво се случва и с Децата на гората?

 

 

Говорейки за магия, какво да кажем за съществата, които са създали Нощния крал? 

 

 

В четвъртия сезон се срещнахме с някои от тях при Триокият гарван, и заедно с Бран видяхме как те забиха драконово стъкло в сърцето на човека, който в последствие се е превърнал в Краля на нощта. 

 

 

Също така те сякаш защитаваха Триокия гарван в техните подземни тунели, така че въздействието им върху историята е огромно… но с каква цел? 

 

 

С изчезналия Крал на нощта, дали просто ще пренебрегнем и значението на Децата на гората? Защо тези древни магически създания се появяват за няколко секунди като създатели на това вече изчезнало неуязвимо зло, но никога повече не ги виждаме?

 

 

Дали не получаваме тези отговори, защото те наистина не са от значение или пък защото те са част от главната история на сериала, който ще проследи предисторията на "Игра на тронове? 

 

 

Кой ще продължи историята по-нататък?

 

 

Много хора бяха засегнати в тази битка за надмощие в Уестерос – бяха разрушени десетки родове, замъци и градове… каквото и да си помислите, то най-вероятно е съсипано по някакъв начин.  Така че, ако хаосът е колело, кой ще бъде следващият, който да го завърти и използва в негова полза в търсене на господство? 

 

 

Може би това ще е малкият лорд Арин или дори новият, тайнствен принц на Дорн?

 

 

Едно обаче е сигурно – който и да продължи историята, няма начин сагата да свърши без някакъв нещастен край.

 

 

Източник: Vulture
 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции