<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=37380" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Надписите в "Магурата" не са засегнали рисунките, но нарушават целостта на паметника, според експерт (снимки)

16 Май 2019
0 2001

Вандалските надписи в "Магурата" не са унищожили скалните рисунки, но нарушават целостта на паметника на културата, заяви доц. Стефан Александров, ръководител на проект за създаване на 3D модел на рисунките, цитиран от БНР

 

 

""

 

 

"Тези снимки са направени веднага след входа на галерията с рисунките, преди така наречената "Ловна сцена", която е една от най-известните, може би на пет, шест метра от нея, така че самата ловна сцена и тези рисунки не са засегнати, което, разбира се, в никакъв случай не омаловажава тази вандалщина, която са я направили най-вероятно млади момчета, защото се нарушава целостта на паметник на културата", уточни доц. Стефан Александров. 

 

 

От своя страна кметът на Белоградчик Борис Николов определи информацията за унищожени скални рисунки в "Магурата" като фалшива новина. Той уточни, че директорът на Историческия музей в града Ивайло Крумов е извършил проверка в пещерата.

 

 

В момента се подготвя документацията, свързана с предстоящото включване на праисторическите рисунки в списъка с културното наследство на ЮНЕСКО, добави кметът Николов.

 

 

Новината, че вандали са съсипали част от праисторическите рисунки в пещерата в Северозападна България, бе публикувана във Фейсбук от потребител с име Андрей Шурелов на 14 май. От неговата снимка се вижда, че в пещерата има надпис "Ради, Павчо, 2019 Антов".

 

 

""

 

"Магура" се намира в близост до Рабишкото езеро и Белоградчишките скали. Тя е обявена за национална културна ценност през 1965 г. Преди четири години експертите на ЮНЕСКО огледаха праисторическите рисунки за включване в списъка на световното историческо наследство.

 

Праисторическите рисунки са издълбани в скалата и изрисувани с прилепна тор (гуано). Фигурите изобразяват танцуващи женски силуети, танцуващи и ловуващи мъже, маскирани хора, звезди, оръдия на труда. Друга част от тях представят образите на животни, растения и шахматни пана. Рисунките датират от различни епохи – епипалеолит, неолит, енеолит, начало на раннобронзовата епоха, се казва в официалния сайт на пещерата.

 

 

НАПИСАХА "ЛОКО СОФИЯ" ВЪРХУ МЕМОРИАЛА НА МИРА В ХИРОШИМА

 

 

Най-ранните са датирани на 7000 години. Слънчевият годишен календар от късния неолит, открит в пещерата, е най-ранният слънчев календар, открит досега в Европа. Той е изрисуван по стените на залата-светилище и на него са отбелязани поне 5 празника, както и 366 дни. Според учените той е направен с голяма точност и прецизност на записите.

 

 

""

 

Рисунките в пещерата се смятат за най-ценните шедьоври на първобитното изкуство на Балканите. Те са повече от 700 на брой.
Дълги години залата с рисунките беше затворена и не се допускаха посетители, но по молба на местните власт забраната беше вдигната. Още миналата година учени предупредиха, че въпреки огромната си значимост, галерията със скалните рисунки остава без адекватна защита и стратегия за опазване.

 

 

ХЕОПСОВАТА ПИРАМИДА ОСЪМНА С НАДПИС "ЛОКО 2019" (ВИДЕО)

 

 

През октомври м.г. мемориалният комплекс в японския град Хирошима стана жертва на вандализъм от двама сценични работници от българската национална опера. Тогава те надраскаха с черен спрей с надпис "Локо София" на ограда в комплекса, което шокира японците. Последва признание, извинение и уволнение. В началото на тази година български екскурзовод показа снимка с надпис "Локо 2019" точно до входа на Хеопсовата пирамида.
 

 

 

 

Източник:БНР

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции