<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=37512" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Защо американците не си купуват нови смартфони?

21 Май 2019
0 3017

Миналия месец американските телекомуникационни компани "Verizon" и "AT&T"  официално обявиха нещо, което вероятно сте знаели от известно време – американците купуват много по-малко смартфони, отколкото преди. 

 

Те твърдят, че хората изглеждат по-доволни отвсякога с текущите си устройства и нямат намерението да ги заменят в близкото бъдеще.  Това се превръща в глобална тенденция, тъй като пазарът на смартфони е достигнал своята върхова точка в много от развитите страни, но все пак този факт е най-силно изразен в САЩ по няколко причини, които са специфични за страната.

 

Ограничен избор

 

Ако ме питате кои са най-вълнуващите телефони за 2019 година, първото нещо, което ще изникне в ума ми ще бъде P30 Pro на Huawei, защото има невероятна камера, която прави умопомрачителни снимки при ниска осветеност. Той бива следван от OnePlus 7 Pro и неговият великолепен 90Hz екран. 

 

Предлагат ли се обаче някои от тези телефони в "AT&T" или "Verizon"? Отговорът е не. Марката "Huawei" е забранена от американското правителство, докато OnePlus има само дистрибуторска сделка с "T-Mobile", което е по-добре от нищо, но все пак е сравнително нищожно.

 

Типичният американски потребител на практика може да избира между само две компании и това са "Apple" и "Samsung". Почти всички оферти на телекомите са за различни модели смартфони от тези две компании, примесени с редките оферти от "LG" или "Kyocera".

 

В случай, че се разтърсите още повече, може и да намерите телефона "Red Hydrogen One", който е доста некачествен, но пък е произведен от американска фирма и затова бива предлаган.

 

Геополитика

 

Китайските марки като "Huawei" и "Xiaomi" са на челните места на световните пазари, но по някаква причина почти не могат да се срещнат в САЩ.

 

За да може един китайски производител на смартфони да продаде продукта си на американска територия, той трябва да го брандира с вече позната марка, както например компанията "TCL" прави с "Blueberry" и "Palm".

 

Изглежда сякаш геополитиката се движи с пълна сила на пазара на смартфони в САЩ, тъй като потребителите са едва ли не притиснати да избират продукти само на американски компании, главно "Apple" или на производители, които имат добри отношения със САЩ като Южна Корея.

 

Застоят на "Apple" и "Samsung"

 

Да бъдеш ограничен до два производителя може и да не е проблем, ако те се конкурират доколкото им е възможно, но "Apple" и "Samsung" изглежда са доволни предимно от почти незначителните подобрения в новите им поколения смартфони. 

 

"Промените от един модел към следващия не са толкова големи и това не е достатъчен стимул за потребителя", твърди Мат Елис, който е главен финансов директор на "Verizon".

 

Помислете за нещата, които правят "Galaxy S10" привлекателен –  красив дисплей с миниатюрни рамки, много добра камера, голяма батерия с безжично зареждане, производителност, водоустойчивост и като бонус – жак за слушалки. 

 

Познайте какво… тригодишният "Galaxy S7" има всички тези неща. Един собственик на "S7" определено може да желае "S10", но със сигурност не се нуждае от такъв. 

 

Това е ситуация, която много прилича на тази с лаптопите, които работят с "Windows", където рамките на екраните стават все по-малки, всичко става все по-светло и по-бързо, но скоростта на подобрение е твърде ниска, за да принуди повечето хора да бързат да заменят устройствата си.

 

Apple направиха сериозни промени на iPhone с моделът  "X" през 2017 година, предизвиквайки огромна вълна от продажби, тъй като много фенове на марката чакаха тази драматична промяна.

 

Компанията обаче запази консервативния си ритъм, когато става въпрос за въвеждане на нови хардуерни характеристики и възможности, защото със сигурност ще ви е трудно да разберете разликите между iPhone X и XS, точно както бихте се опитали да различите iPhone 6 и 6S на пръв поглед.

 

Без "Huawei", която може да ги подтикне към по-големи иновации, "Apple" и "Samsung" могат да си позволят да поддържат еднакво темпо една с друга поне на американския пазар.

 

Това може би не е добре за тях, тъй като иновациите на "Huawei" се оказаха изключително примамливи за купувачите на смартфони в Европа и в останалата част на света, след като китайският производител натрупа 50% ръст в продажбите на телефони през първото тримесечие на 2019 година, докато "Samsung" и "Apple" останаха в застой.

 

Нови стратегии

 

Лошо пазена тайна е, че мобилните оператори зависят от СПОП (средна печалба от потребител), като все по-често прибягват до пакети, които включват абонаменти към видео или музикални стрийминг услуги, а също предлагат дългосрочни лизингови планове, за да направят възможни продажбите на скъпите смартфони, които "Apple", "Samsung" и "Google" предлагат.

 

Тази стратегия работи изключително добре, тъй като потребителите имат незначително увеличение в месечните си разходи, като в същото време се наслаждават на допълнителните услуги, които тези пакети им предлагат.

 

Има обаче два дългосрочни проблема за производителите, които продават тези свръхскъпи смартфони. Един от тях е, че човек, който дава двойно повече пари за нов телефон отколкото предния път, естествено, ще иска да го задържи за два пъти по-дълго време.

 

"Apple" има добра история в поддръжката на много поколения iPhone с постоянните актуализации на операционната си система и въпреки факта, че актуализациите на смартфоните с "Android" не се доближават до тези на "Apple", много хора безпроблемно могат да използват устройствата си и с по-стари версии на Android.

 

Другият голям и основен проблем е, че хората, които са склонни да изразходят четирицифрена сума за телефон стават все по-малко.

 

Производителите на смартфони в САЩ изместиха най-иновативните и желани устройства на цена, която е просто недостижима за повечето хора. Може да се твърди, че са я маскирали добре, но това все пак е огромна сума пари за смартфон.

 

Най-евтиният вариант на "Galaxy S10" – моделът "S10E" все още започва от 750 долара. Бюджета на американците просто не се увеличава със същата скорост като цените на смартофоните. Това значи, че когато се придържат към ценовия диапазон, към който са се придържали досега, те не виждат значителни иновации, заради които си заслужава да похарчат толкова пари.

 

Доволните текущи клиенти, неуспехът да предостави достъпни цени, които ще накарат хората да обновят телефоните си и почти тоталната липса на китайска конкуренция вече почти напълно са оставили американския телефонен пазар в застой.

 

Да, смартфоните определено все още са тези вълнуващи и пълни с нови функции устройства, но в случай, че живеете в САЩ, то може да се наложи да излезете от страната, за да намерите смартфон, който едновременно е иновативен и достъпен.

 

Източник: The Verge
 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции