<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=37564" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Защо съдебният спор между "Faze Clan" и "Тfue" може да промени индустрията на електронните спортове?

22 Май 2019
0 1372

Нов съдебен иск срещу популярната организация за електронни спортове и мрежа в Youtube – "Faze Clan", от една от най-популярните личности в интернет, се очертава като важен момент за създателите на онлайн съдържание.

 

Търнър “Tfue” Tени е един от най-известните "Twitch" стриймъри в света, който се изстреля в челните места на създателите на онлайн съдържание, благодарение на неговата забележителна игра във "Fortnite" и отлично представяне на състезания.

 

Ново дело обаче, заведено от адвокатите на Тъни твърди, че неговият работодател "Faze Clan" се е възползвал финансово от него, чрез експлоататорски договор и незаконни действия от страна на ръководството на организацията.

 

Делото гласи, че тя е лишила Тени от определени бизнес възможности, не е успяла да плати на играча на Fortnite неговия дял от приходите от сделки с играта, и грубо е подбивала доходите му, като е присвоявала до 80% от приходите му в някои ситуации. 

 

Искът също така твърди, че "Faze" действа в нарушение на калифорнийското право и по-специално на Закона за агенциите за таланти, като оперира като такава без съответния лиценз или спазване на необходимата нормативна уредба.

 

Жалбата също така твърди, че членове на "Faze" са насърчавали Тени да играе хазартни игри и да пие алкохол, докато е бил непълнолетен.

 

"Тъй като индустрията на електронните спортове е толкова нова, тя няма никаква регулация или надзор от компетентни органи", пише в жалбата адвокатът Брайън Фрийдман. 

 

„Няма реални организации, които да помогнат за защитата на създателите на онлайн съдържание и стриймърите, които движат индустрията”, допълни той.

 

Организациите за електронни спортове са сложни компании, които често действат едновременно като развлекателни фирми, агенции за таланти, фирми за облекло и колективи на влиятелни личности от социалните медии. 

 

Създателите като Тени подписват договори с такива организации, като начин да засилят кариерата си, но често в замяна на по-ниски приходи от почти всички сделки.

 

Тени е подписал договор, посочен в съдебния документ като „Споразумение на геймърите“ през април 2018 година, когато е бил на 20 години. 

 

Договорът изрично посочва, че организацията "Faze" ще получава 80% от всички приходи, които Тени добива чрез спонсорирани клипове в "Twitch" и такива в "YouTube", където има над 10 милиона абоната, твърди адвокатът му.

 

Това е процент, който шокира и други известни геймъри в онлайн пространството, включително Тайлър "Ninja" Блевинс, който каза, че би сметнал подобни условия за „шега“. Блевинс изказа мнение за делото на Тени, казвайки на аудиторията си, че „80% е лудост". 

 

Faze обаче определи тези проценти и твърдения неточни. 

 

В изявление на компанията се казва, че откакто Тени е подписал договора си през април 2018 година, организацията не е присвоявала никакви приходи от него свързани с Twitch, YouTube или други социални медии. 

 

В изявлението си, Faze също така твърди, че не е събрала нито един процент от печалбите от турнири, откакто Тени започнал да се състезава от името на организацията.

 

Тени стана вторият най-добър играч на "Fortnite" в историята на играта, след като спечели поредица от големи състезания, които са му донесли приходи на стойност повече от 500 000 долара.

 

„Ние сме получили общо 60 000 долара от нашето партньорство, но "Tfue" е спечелил милиони като член на "FaZe Clan", се казва в изявлението. 

 

„Не е тайна, че договорите са различни за всеки играч, но всички – включително и "Tfue"- трябва да преодставят максимум 20% от приходите си на FaZe Clan, независимо дали става въпрос за приходи от печалби от турнири или съдържание, като другите 80% остават за самия играч", допълва организацията.

 

Делото на Тени е изградено на база на редица фактори, които са станали стандартни практики в широко нерегулираното онлайн пространство, което обхваща както мобилни приложения като Instagram, така и видео платформи като "Twitch" и "YouTube". 

 

Създателите на съдържание често са млади и неопитни хора, които в много от случаите не разбират напълно клаузите в договорите, които подписват и които могат да определят печалбите им с години напред. 

 

Това става потенциален проблем, когато създателите като Тени добиват популярност и започват да печелят пари със скорост, която нито създателят, нито организацията, която ги подписва, очакват. 

 

В случая на Tени, той се превърна в един от най-гледаните стриймъри в платформата "Twitch" само няколко месеца след подписването на договора с Faze, а създателите в такива позиции често нямат официални представители, които да помагат за и да ръководят развитието на кариерите им. 

 

Случаите, в които организации използват млади и наивни таланти, не са рядкост, но адвокатът на Тени твърди, че точно както беше въведен закон за младите актьори, така той и неговият клиент искат да видят закон, който защитава младите създатели на съдържание в онлайн пространството.

 

Индустрията само ще расте, защото доклад на "Forbes" през 2018 показа, че приходите в индустрията на електронните спортове ще се увеличат с 38% до 906 милиона долара, а до 2021 ще достигнат внушителните 1,65 милиарда.

 

Това е и индустрия, която е тясно свързана със създателите на съдържание в платформитe "YouTube" и "Twitch" и зависи от упорития труд и амбиции на млади таланти, които в много случаи нямат правилните правни или бизнес насоки.

 

Случаят е безпрецедентен, тъй като може би е първият път, в който изключително известна организация за електронни спортове като "Faze" бива съдена от една от най-известните й личности.  

 

Според адвокатът на Тъни, делото не е просто опит младият талант да получи заслужените си приходи, но е и съпротива към организациите и пример за други млади създатели на онлайн съдържание.

 

"Сега е времето създателите на онлайн съдържание, геймърите и стриймърите да спрат да бъдат използвани от потискащи, нечестни и нелегални споразумения. Нека това бъде един пример, който ще покаже, че такива действия повече няма да се толерират", каза Фрийдман.

 

Източник: The Verge

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции