<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=37587" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Как да върнете телефон с Android към фабричните му настройки преди да го продадете или замените?

23 Май 2019
0 6101

Искате да закупите последния телефон на Samsung или да съберете малко пари за Google Pixel 3A, но не знаете какво да правите със стария си телефон?

 

Независимо дали планирате да го продадете в интернет, да го дадете на приятел или да го оставите за рециклиране, определено ще искате да изтриете всичките си данни от него, преди да го върнете към фабричните му настройки. 

 

Повечето хора нямат и идея как да го направят, но за щастие, това е доста лесно. Преди да започнете, имайте предвид, че тези инструкции са главно за операционната система Android 9, но процесът при повечето телефони с операционна система Android би трябвало да бъде почти същият. 

 

Излишно е също така да казвам, че на първо място трябва да се уверите, че всичките ви данни са прехвърлени към новия телефон, преносим твърд диск или и двете, защото след като върнете фабричните настройки няма връщане назад.

 

За да започнете процеса, отидете в Настройки > Системни настройки > Разширени > Опции за рестартиране

 

Там ще ви бъдат представени три опции:

 

1. Рестартиране на настройки на Wi-Fi, мобилни устройства и Bluetooth

 

2. Рестартиране на предпочитанията за приложения

 

3. Изтриване на всички данни (връщане към фабричните настройки).

 

Опцията, която трябва да изберете, както сами може би се досещате е третата. 

 

След като я изберете, ще ви бъде показан предупреждение, което ще напомни, че всички данни ще бъдат изтрити, както и всички профили, в които сте вписани в момента.  Ще бъдете помолени също така да въведете ПИН или друга настройка за сигурност, ако имате такава.

 

Накрая ще трябва да потвърдите, че наистина искате да рестартирате телефона си към фабричните настройки и готово – вие успешно върнахте своя телефон към фабричните му настройки така, както е излязъл от магазина.

 

Процесът обикновено отнема максимум две-три минути, след което телефонът ще се рестартира и ще трябва да направите някои допълнителни настройки като например да изберете език по подразбиране, да се впишете в профилите си, да се свържете към интернет и т.н.

 

В случай, че използвате телефон на Samsung, то най-вероятно ще трябва да се впишете в Samsung профила си преди да започнете процеса.

 

Също така, ако имате телефон с по-стара версия на Android, може също да трябва да се впишете в профила си след връщане на фабричните настройки, което може да е малко неприятно, ако вече телефонът е в ръцете на някой друг.

 

В резултат, е добра идея да предприемете мерки за предотвратяването на това и да изключите заключването на екрана (Сигурност > Заключване на екрана > Изключено), а също така да изтриете профила си в Google от телефона (Настройки > Профил > Google).

 

Има и някои доказателства, че определени данни могат да останат в телефона дори след като той е бил върнат към фабричните си настройки. За да бъдете сигурни, че никой няма да се добере до каквато и да е ваша лична информация ви препоръчваме да шифровате данните в телефона.

 

Можете да го направите като отидете в Настройки > Защита и местоположение > Разширени > Криптиране и идентификационни данни > Шифроване на телефона

 

След това се върнете в главното меню и започнете процеса на връщане към фабрични настройки.

 

Е, разбира се, ако искате да сте напълно сигурни, че абсолютно никой никога няма да се добере до информацията ви и не възнамерявате да продавате телефона, то винаги може да грабнете чука и да "криптирате" данните си собственоръчно.

 

Източник: The Verge

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции