<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=37672" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

В Румъния народът нанесе двоен удар срещу управляващите

27 Май 2019
0 4554

Вчера в Румъния освен избори за европейски парламент се проведе и референдум за борбата с корупцията в страната. Евроизборите бяха спечелени от проевропейската опозиционна Национална либерална партия, а заедно с тях румънците убедително подкрепиха и въвеждането на забрана правителството да променя законите в сферата на съдебната система и борбата с корупцията чрез извънредни постановления, съобщава Mediapool.

 

 

Именно опитите на управляващата социалдемократическа партия на Ливиу Драгня да се меси активно в съдебната система бяха причина за най-големите критики към страната от Брюксел.

 

 

""

 

Референдумът бе проведен по инициатива на президента Клаус Йоханис, който е в постоянен сблъсък с управляващата партия за политиките в сферата на съдебната власт и икономиката.

 

 

Избирателната активност на референдума бе 41%, което е значително над трийсетте процента, които бяха необходими, за да бъде признат за валиден.

 

 

Благодаря ви, румънци. Това е ясен глас за коректна политика, за истинска справедливост. Никой политик не може да игнорира вашия ясен глас за независима съдебна система", каза Йоханис.

 

""

 

По данни от Европейския парламент опозиционната центристка Национална либерална партия печели 27.86% от гласовете на европейските избори. Социалдемократите са втори с 24.84%. На националните избори през 2016 г. управляващите получиха 45%. Новият алианс на опозиционни партии (USR-Plus) е трета политическа сила с 18.11%.

 

 

В Румъния ще има президентски избори по-късно тази година и Йоханис е в силна позиция да спечели нов петгодишен мандат.

 

 

Парламентарните избори предстоят през декември 2020 г.

 

 

Източник: Mediapool

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции