<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=37711" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Защо звукозаписните компании продължават да печелят битките със създателите на онлайн съдържание в YouTube?

28 Май 2019
0 1270

Глен Фрикър не се е сблъскал с никакви проблеми, когато е качил видеоклип относно редакция на музика и звук в YouTube през 2014 година. През април обаче, почти пет години и 600000 гледания по-късно, той получава имейл от "YouTube", с който бива уведомен, че "Warner Music Group" е заявила авторски права върху 15 секунден откъс от песен на групата "Iron Maiden", която той е включил в клипа си. В резултат на това сега целият видеоклип ще бъде блокиран.

 

Проблемите, свързани с авторското право преследват "YouTube" обществото от години, но създателите на онлайн съдържание твърдят, че в момента тези проблеми са достигнали своята върхова точка.

 

През последните шест месеца няколко "ютубъри" са срещнали проблеми с това, което те описват като агресивни искове за авторски права от страна на звукозаписни компании. 

 

Това включва и двама от днешните най-популярни създатели на онлайн съдържание – Джими “MrBeast” Доналдсън, който каза, че е загубил повече от “петцифрена сума” заради клип, в който е казал само едно изречение от известната песен на Bon Jovi – "Living on a prayer". 

 

Другият е бюти-гуруто Джеймс Чарлз, който се оплака, че към негова акапелна пародия на песен несправедливо е предявен иск за авторско право. Не само мега-успешните инфлуенсъри като Доналдсън и Чарлз казват, че са забелязали увеличение на исковете за авторски права. 

 

Независимите музикални образователни канали – като например хората, които преподават на абонатите си как да свирят части или цели песни, също се борят с претенциите на звукозаписните компании. 

 

За разлика от гореспоменатите създатели, повечето от тези канали не натрупват десетки милиони последователи или приходи. Проблемът е, че те не трябва да се тревожат само за два или три видеоклипа, защото това се отнася за почти всеки един клип, който правят.

 

Това е истински проблем за създателите, които искат да правят ремикси или създават образователно съдържание относно популярната музика, а законът в повечето случаи определено не е на тяхна страна, защото за легална употреба той е ограничен по обхват, а дори музикалните корици и акапелните изпълнения все още са защитени от различни форми на авторското право. 

 

Всичко това води до напрегната битка за защитаването на интересите на създателите на онлайн съдържание и тези на музикантите, като "YouTube" е медиаторът.

 

Фрикер е професионален аудиоинженер, който от години работи в музикалната индустрия. 

 

В YouTube-канала си, той преподава различни уроци относно индустрията и неговата работа на други инженери и музиканти, като понякога анализира песни, за да покаже къде има грешки при записа. Той никога не е мислил, че ще има проблеми с това, докато един ден не открил имейла, който го упреква, че е използвал част от песен на "Iron Maiden".

 

"Звукозаписните компании буквално са получили цялата власт. Там няма арбитражна система от трети страни. Те правят иска, а вие можете да го обжалвате, но какъв е смисълът?", каза той.

 

Друг музикален канал "The Guitar Manifesto", се е сблъскал с проблеми заради използването на рифове от популярни песни, за да покаже как звучат различни китари. 

 

Роб, който управлява канала и не пожела да разкрие фамилното си име, е получил искове за авторски права върху видеоклипове, които включват кратки кавъри на песни от популярни групи като например "Nirvana".

 

Когато една звукозаписна компания издаде иск за авторски права, тя има две опции – или да блокира видеоклипа изцяло или да остави видеоклипа онлайн, но събира част от или всичките рекламни приходи. 

 

Поради изискванията на Закона за авторските права в цифровото хилядолетие, "YouTube" е длъжна да сваля съдържание, защитено с авторски права, което е качено от потребителите и в повечето случаи не поставя под въпрос исковете, след като съдържанието е било идентифицирано от компанията притежаваща дадени права.

 

Всичко това е възможно благодарение на алгоритъма на "YouTube", по-известен като "Content ID". Той позволява на звукозаписните компании и музиканти да качват защитеното от авторски права съдържание в системата на YouTube, която след това ще претърсва милионите видеоклипове, които се качват всеки ден, в търсене на нарушения.

 

Системата изглежда все по-успешна, защото ѝ отне седем години, за да възвърне 1 милиард долара на притежателите на авторски права, но само две години, за да възвърне следващия милиард. Две години по-късно YouTube обяви, че системата вече надхвърля 3 милиарда годишно.

 

Създателите имат някои опции, които им дават правото да обжалват исковете за авторски права или да актуализират видеоклипа си. Това често изисква редактиране на засегнатите сегменти от видеоклипа, като това може да се извърши във вече съществуващия видеоклип или след това да се качи изцяло нов такъв. Видеоклиповете, като тези с уроци по китара, както сами се досещате, стават неизползваеми, ако премахнете звука или изрежете голяма част от него.

 

Преди време, "YouTube" постави силен акцент върху образователното съдържание, включително върху типа уроци и информативни видеа, които Фрикер и Роб правят. 

 

Ръководителите на компанията обявиха, че образователното съдържание е област, в която компанията иска да инвестира и да развива. През октомври 2018 година тя обяви, че ще инвестира $20 милиона в създателите, които произвеждат образователни видеоклипове и че ще използва този тип съдържание, като начин да убеди повече компании да използват платформата за реклама.

 

Тъй като техните видеоклипове са образователни, Фрикър и Роб вярват, че тяхното използване на популярни песни трябва да попада под легалната употреба, което е стриктно определено в закона за авторските права и позволява на хората да използват съдържание защитено с авторски права, стига новият материал да е достатъчно трансформиращ, че да е напълно различен от оригиналния, който се използва като шаблон. 

 

Фрикър твърди, че неговите видеоклипове трябва да са „в безопасност“, защото той създава образователно съдържание. Роб от своя страна твърди, че "не може дори да използва акордa D", когато се опитва да демонстрира как се свири определена песен, защото заглавието на видеото в комбинация с акорда, автоматично ще направи така, че да попадне под радара на "Content ID".

 

Правилата за легалната употреба обаче често са по-сложни, отколкото изглеждат и в зависимост от това кого питате, не е ясно дали видеоклипове от такъв тип могат да бъдат защитени от тях.

 

Един от усложняващите фактори е, че както записа на дадена песен, така и самата й композиция има отделни авторски права.  Това прави дори излъчването на обложка или акапелно изпълнение да е изложено на риск, защото мелодията на песента и текстът са част от композицията на песента, която също е защитена от авторско право. 

 

"Изпълнителите също имат „права за синхронизация“ върху своите песни, което им позволява да решат дали тя им може да бъде синхронизирана с част от визуалент проект" , твърди Джеф Бекер, който е адвокат в кантората "Swanson, Martin & Bell".

 

Бекер казва, че като цяло създателите на съдържание не са в правото си да използват музика, защитена с авторски права, освен ако не са получили изрично разрешение от всички участващи страни. Те не трябва да се страхуват само от звукозаписните компании, защото изпълнителите, композиторите и авторите на песни имат свои собствени права.

 

Фрикър успя да върне блокирания си видеоклип, но не по формалния начин установен от платформата. Той публикува отделен видеоклип относно проблема и за щастие то привлече вниманието на уебсайта Reddit, където доби огромна популярност. 

 

"Това е единственото реално решение на проблема – просто говорете за него", твърди той.

 

Главният изпълнителен директор на "YouTube" – Сюзън Войчицки, наскоро призна за широко разпространените притеснения на създателите относно исковете за авторски права, заявявайки, че компанията ще се опита да положи повече усилия, за да даде яснота по въпроса.

 

В обръщение към създателите тя каза, че е чула, че те са „разочаровани“ от исковете за авторско право върху кратко и инцидентно възпроизвеждане на музика, но обяви, че възнамерява да направи промени, за да ги спре. 

 

“Полагаме усилия, за да постигнем правилния баланс и консенсус между собствениците на авторски права и създателите”, пише Войцики.

 

Интересното е, че дори хората, които работят в звукозаписни компании имат проблеми с позволяването на създателите на съдържание да използват дадени песни и да гарантират, че съответните изпълнители ще получават справедлив дял от това.

 

Изпълнителният директор на голяма звукозаписна компания, който поиска да остане анонимен, за да говори по въпроса, каза пред "The Verge", че е научил за известен влогър в "YouTube", който е реагирал остро относно иск за авторски права върху видеоклип, съдържащ почти две минути нарязана музика от различни песни на известен рапър. 

 

Изпълнителният директор заяви, че компанията предпочита да не сваля видеоклипове, но основната им грижа трябва да бъде изпълнителите и авторите на песни да получават доходите, които заслужават.

 

Голяма част от проблема, с който създателите се сблъскват в "YouTube" е също така фактът, че не съществува нито едно съгласие между големите звукозаписни компании, управляващи начина, по който работи авторското право в платформата. 

 

"YouTube" има различни сделки с "Universal",  Warner" и "Sony" и това дава възможност на някои компании да са по-строги, когато става въпрос за авторските права.

 

В началото платформата  имаше за цел да позволи на всеки с камера да достигне неограничена аудитория, но тъй като сайтът постепенно се комерсиализира, създателите на съдържание все повече се чувстват "блокирани" от Холивуд и звукозаписните компании.

 

"Звукозаписните компании са спечелили парите си, като са прецаквали хората. Сега правят абсолютно същото нещо, но по нов начин", твърди Фрикър.

 

Усилията за решение на този проблем определено няма да спрат, защото все повече и повече създатели на почти всякакво съдържание в "YouTube" – било то влогъри, подкастъри или други, биват засегнати от него.

 

Мич Столц, старши адвокат в "Electronic Frontier Foundation" твърди, че целият проблем не е въпрос, който засяга легалната употреба и нарушаването на авторски права, но и самата култура на платформата е изложена на риск.

 

"Добавянето на все повече ограничителни правила ще трансформира платформата. Това няма да е широко отвореният и свободен "YouTube", който познаваме днес и точно това е големият залог", добави той.

 

 

Източник: The Verge

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции