<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=37893" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Държавата няма да покрие всички щети от наводненията

03 Юни 2019
0 335

По линия на бедствията и авариите държавата няма достатъчно финансов ресурс, за да финансира всички искания на общините за отстраняване на щети. Исканията са за четири пъти повече пари, от колкото са налични. Това заяви при огледа на щетите от снощните валежи във Велико Търново министърът на вътрешните работи Младен Маринов, който е председател на междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет:

 

"Гледаме да правим максимално да покрием всички нужди в цялата страна. Разбирам, че всяко населено място има специфика, но като заявки трябват около 300 милиона, а знаете, те са около 70. Трябва приоритетно и процентно да отговаряме на всички нужди. След средата на годината към края оставяме един резерв, който се разпределя накрая с оглед да можем да направим анализ на всички необходимости и се надявам тогава, ако няма нещо друго някъде, да направим всичко възможно да отпуснем още", каза Маринов.

 

Превантивните мерки, като почистването на речните корита, са приоритетни при борбата с бедствията, посочи вътрешният министър, коментирайки, че не само поройните дъждове са причина за наводненията.

 

Националното сдружение на общините е отправило искане до Брюксел за пари за превантивни дейности, заяви председателят на сдружението и кмет на Велико Търново Даниел Панов:

 

„В Европейската комисия от миналата година, юли месец, Националното сдружение на общините е вкарало становище, че в следващия програмен период да бъдат отпуснати средства за превенция, тъй като най-много средства се харчат по време на бедствия“.

 

„Няма място за притеснение при язовирите“, увери директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ Николай Николов.

 

Източник: БНР

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции