<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=37917" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Колко би струвал най-мощният Mac Pro от ново поколение?

04 Юни 2019
0 1777

Apple вече обяви, че новият Mac Pro ще има стартова цена от 5,999 долара, но компанията не е уточнила колко точно ще струва най-мощната конфигурация.

 

Анализ на "The Verge" на еквивалентни части от най-мощната конфигурация, която Apple обяви обаче, показа, че 33,720 долара е минимумът, който тя ще струва.

 

Имайте предвид, че това е без да се вземат предвид четирите графични процесора, с които компютърът лесно може вдигне цената си до около 45,000 долара.

 

За тази внушителна цена, монтажистите на видео и снимки, а също така и хората от други креативни сфери ще получат доста мощна машина – 28-ядрен Intel Xeon W процесор, умопомрачаващи 1.5TB RAM памет, 4TB SSD памет за съхранение и четири AMD Radeon Pro Vega II Duo графични процесора.

 

Добавете и монитора Pro Display XDR, както и стойката за него, която се продава отделно и ще имате работна станция, която лесно може да надхвърли 50,000 долара. 

 

Имайте предвид също, че следващите цени са базирани на пазарните цени на тези (или подобни) части, а както знаем, през годините Apple е обявявала много по-високи цени за своите готови конфигурации, отколкото за компютър, който сте кофигурирали сами.

 

Ето колко би ви струвала най-мощната и скъпа конфигурация на новото поколение Mac Pro:

 

Един Mac Pro: 6,000 долара

 

Ще започнем с основната версия на Mac Pro, за която знаем, че Apple продава на цена от 6,000 долара. 

 

Тъй като не можете да си купите само кутия, тази цена включва и неща като дънна платка, захранване, топлинна мивка, охладителна система и шасито, като допълнителните колела могат да струват допълнително. 

 

Той също така ще бъде снабден с процесор, видеокарта и RAM памет, които разбира се, ще бъдат заменени с по-мощни.

 

Дванадесет 128GB DDR4 ECC RAM памети: 17,867 долара

 

Най-лесното нещо в нашия списък за пазаруване е RAM паметта. 

 

Новият Mac Pro има 12 достъпни за потребителя DIMM слота, които използват DDR4 ECC RAM памет. 

 

За максимума – 1.5TB RAM, ще се нуждаете от 12х128GB RAM памети, които възлизат на приблизително 1,388.99 за всяка. 

 

Общата цена е около 17,867 долара за умопомрачителните 1.5 TB, с помощта на които със сигурност ще имате най-бързия компютър в света. 

 

Два SSD от по 2TB: 2,400 долара

 

Това е лесно: Apple иска 2,400 долара, за да ъпгрейдне iMac Pro до 4TB памет, така че можем да предположим, че вероятно същата цена ще бъде поставена, за да се ъпгрейдне и новият Mac Pro.

 

Не е ясно дали тази памет ще може да бъде надграждана от потребителя, особено като се има предвид, че тя е криптирана от T2 чипа на Apple, което предполага инсталиране на хардуер произведен само от Apple, така че за сега ще дадем като пример само далеч по-скъпия вариант на Apple.

 

Един 2.5Ghz 28-ядрен Intel Xeon W процесор: 7,453 долара

 

Това е най-добрият процесор на пазара, с който можете да се сдобиете в момента – 2.5GHz, 28-ядрен Intel Xeon W, който чрез помощта на технологията Turbo Boost може да достигне до 4.4GHz и поддържа до 2TB 2933MHz RAM памет. 

 

За момента Apple не уточнява какъв 28-ядрен Xeon процесор ще включва Mac Pro. Ако обаче погледнете в продуктовата гама на Intel, най-близкият вариант е Intel Xeon W-3275M, който компанията посочва като препоръчителен за клиента и е на цена от 7,453 долара, като ще предположим, че това е минимумът.

 

Процесорът най-вероятно няма да е W-3275M, имайки предвид нещата, които Apple е споделила до момента, но останалите характеристики са почти сходни.

 

Два AMD Radeon Pro VEGA II графични процесора: Все още няма обявена цена, но спокойно можем да предположим, че тя е минимум 12,000 долара

 

Тук идва сложната част, защото AMD обяви своите Radeon Pro Vega II графични процесори заедно с Mac Pro, което означава, че все още няма обявена цена. 

 

Също така не знаем дали ще можете дори да ги закупите отделно, защото в зависимост от това как работи системата с MDX модулите, това може и да не е опция.

 

Apple може предостави до четири Vega графични процесора – две видео карти Vega II Duo, всяка с по два графични процесора, свързани с Infinity Fabric Link на Apple в два от MDX модулите. 

 

Каквато и да е общата сума, определено няма да е евтино.

 

Ако приемем, че цената на Radeon Pro Vega II е подобна на конкурентната линия Quadro RTX на Nvidiа, чийто модел RTX 6000 например струва 6300 долара, с малко по-груби изчисления бихме могли да предположим, че цената за максимума от четири графични процесора (2xVega II Duo) ще е минимум 12,000 долара. 

 

Добавете обаче и MDX модулите, а също така и марката Apple и не би било изненадващо, ако цената бъде дори още по-висока.

 

Една карта Apple Afterburner Accelerator: Неизвестна цена

 

Ако трябва да сме честни, това е допълнителен аксесоар, който се произвежда от Apple, така че ще бъде включен тук, но за съжаление все още няма обявена цена.

 

Един Apple Pro Display XDR монитор: 5,000 долара

 

Apple обяви новият Pro Display XDR монитор заедно с новото поколение Mac Pro. 

 

Разбира се, можете да използвате по-евтин и по-малък дисплей, но Pro Display XDR е проектиран специално за Mac Pro, така че вероятно ще искате да имате един… или шест, защото компютърът може да поддържа до цели 6 такива монитора, включени наведнъж.

 

Една стойка (или шест) за APPLE PRO DISPLAY XDR: 1000 долара

 

Типично за стила на Аpple, стойката за монитора се продава отделно.

 

Една Apple Magic клавиатура и един Magic тракпад: 228 долара

 

Предполагаме, че би трябвало да си закупите и мишка и клавиатура. 

 

В момента Apple ги продава отделно от вече съществуващия Mac Pro, така че се съмнявам, че ще ги раздават безплатно с новото поколение Mac Pro.

 

 

Източник: The Verge

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции