<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=38024" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Каква е реалността в младежките отбори на Висшата лига според Саймън Ръск?

07 Юни 2019
0 374

Промотирайки млади играчи в предишните си назначения в Йостерсунд и Суонзи Сити, новият мениджър на Брайтън – Греъм Потър, може да използва талантливите младши играчи на клуба, които да допринесат нов живот на отбор, който се бори да остане във Висшата лига. 

 

Въпреки това, мениджърът на младежкия отбор на Брайтън – Саймън Ръск признава, че повечето млади играчи в клуба никога няма да се докоснат до Висшата лига.

 

Неговата работа е много повече от това да създава добри футболисти.

 

"Моята основна роля е да подготвя някой, който да бъде избран от главния мениджър на Брайтън. 

 

Следващата ми роля е свързана с играчите, които просто не успяват да постигнат това –  мога ли да помогна на клуба да продаде някого? Ако не – може ли да имат футболна кариера някъде другаде? 

 

Могат ли да напуснат отбора и все пак да са научили някои неща за живота? Искаме, когато погледнат назад да си кажат, че преживяването им е било полезно за тяхното развитие", каза Ръск.

 

Ръск ръководеше развитието на Соли Марч, който достигна Висшата лига само за две години, но Хютън не желаел да популяризира твърде много младежи. 

 

"Не мога да го обвиня, че не дава възможност на по-младите играчи", твърди той.

 

"За да поставиш нов играч в отбора, трябва да върнеш три, четири или пет души в съблекалнята. Точно затова, ако играчът не е абсолютен талант, това е трудно да се направи. 

 

Трябва да поддържате целия отбор щастлив, докато ходите на война веднъж или два пъти седмично. Невероятно трудно е във Висшата лига, тъй като милиони паунди са заложени на всяка финална позиция.

 

Марч получи шанс, когато Брайтън беше в шампионата. Щеше ли да бъде избран по време на битка срещу изпадане от Висшата лига? Кой знае, може би, защото е достатъчно добър, но със сигурност би било доста трудно решение."

 

В края на сезона, младежкият отбор на Брайтън завърши трети във Втората английска дивизия, но според мениджъра им, играчите не трябва да очакват нищо. 

 

"При някои от младите играчи, разликата в уменията между юношеския и главния отбор е много по-голяма. Тук няма никаква гаранция, че някой ще отиде в големия отбор.

 

За щастие, нашите играчи осъзнават това, така че трябва да намерят правилното ниво на честност, за да осъзнаят каква е следващата им стъпка и да останат мотивирани, но в същото време да не спират да мечтаят. 

 

Това може да означава, че те никога няма да стигнат до нивото, което е нужно, за да бъдат избрани, но трябва да са достатъчно зрели като играчи, да имат силен характер и да приемат реалността на ситуацията", твърди Ръск.

 

Според него, играчите се нуждаят от силен характер, за да слязат от пирамидата и често трябва да се адаптират към нов стил. 

 

"Футболът при младежките отбори е технически ориентиран към Висшата лига, а не непременно към Първа или Втора лига. Разбирам защо мениджър от Втора лига би се появил, за да гледа полузащитник и да си тръгне казвайки "Знам, че това хлапе може да играе в полузащита, но не знам дали той може да я оглави". 

 

Колко обаче трябва да оглавява един полузащитник от Висшата лига?", допълва той.

 

Прекарал няколко десетилетия в игра и треньорство Руск знае, че талантът не винаги е достатъчен, за да да пробие един играч. 

 

"Не очаквам всеки млад футболист да изгради успешна кариера. Можеш да си в играта на 22 и да се озовеш извън нея на 24, ако не внимаваш. Трябва да се справиш с натиска и публичната критика.

 

Хората виждат само върховите моменти, но както знаем всеки има трудни периоди, през които трябва да премине. Разликата в професионалния спорт е, че много други хора ще имат някакво мнение за вас. 

 

Това се случва дори и при младежите – мачовете се излъчват по телевизията и в клубните уебсайтове, феновете говорят за тези играчи, а критиките неусетно преминават от вътрешни към външни.

 

Всичко това е просто още една стъпка от филтърната система… светлините на прожекторите не са за всеки, както и футболът не е за всеки. Трудно е", сподели Ръск.

 

 

Източник: The Guardian

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции