<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=38036" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Момчето, подготвяло атентат в Пловдив, е бил обект на вербовка от "Ислямска държава"

08 Юни 2019
0 7213

16-годишното момче, планирало терористичен атентат в Пловдив, е бил обект на вербовка от "Ислямска държава". Това обяви заместник-главният прокурор Иван Гешев на извънреден брифинг във връзка с предотвратената атака в Пловдив, цитиран от "Фокус"

 

 

ПРЕДОТВРАТИХА ТЕРОРИСТИЧЕН АТЕНТАТ В ПЛОВДИВ, ЗАДЪРЖАН Е РАДИКАЛИЗИРАН 16-ГОДИШЕН МЛАДЕЖ

 

 

"Става въпрос за едно дете и за жертва, също и за лична трагедия. Получихме сигнал, чийто източник са близки на това дете. В рамките на часове беше създадена организация, стана ясно, че говорим за случай на радикализирано дете. В Пловдив отидоха екипи на спецпрокуратурата. Претърсихме 2 помещения, които е ползвало детето, което е ученик в елитна пловдивска гимназия. Анализ показва, че детето е много интелигентно, от добро семейство. В двете помещения открихме самоделни взривни устройства, т. нар. "тръбна бомба", намерихме и взривно устройство в процес на изготвяне – пирони в пластмасов съд, което тежи 14,4 кг, каза още Гешев.

 

 

""

 

 

Това вещество се е използвано в атентатите в Белгия и на „Сарафово”. За справка там използваното вещество е 2 кг", коментира Гешев. 

 

 

""

 

"Детето е обект на многомесечна, може би дори годишна вербовка от "Ислямска държава", открихме и знаме на "Ислямска държава". Няма да изпадам в подробности как се е запознал с вербовчика в интернет, пращани са му клипове", каза още зам.-главният прокурор.Той добави, че от социалната мрежа вербовчикът е пренасочил комуникацията с детето в "Телеграм". Става въпрос за индивидуален случай на радикализиране, а не за терористична мрежа, каза още Гешев.

 

 

""

 

Съдът вчера е преценил, че следва да бъде взета мярка за неотклонение "под надзор на детска педагогическа стая". "Това, според мен, е грешка. Пред този избор се пречупи един от прокурорите, дали това е правилно или не, ще покаже времето", сподели Иван Гешев.

 

 

"Към момента детето е при родителите си. Имаме пълно взаимодействие от семейството, засега имаме съдействие и за работа с психолог с това дете. За нас това е единственият начин да се реши този проблем", коментира Гешев.

 

 

"Опитите да бъде снимано това дете, семейството му, училището му може да доведат до неприятен резултат. Трябва коректно да се каже, че този тип проблеми са нова реална опасност това е радикализацията. Всеки, който е родител, трябва доста да има доста сериозна комуникация с децата си. Недопускането на такива процеси е обект на работа в семейството, училището и много други органи", каза още зам.-главният прокурор.

 

 

Бащата е взел детето от училище, оказал е съответното взаимодействие за задържането на детето, веднага са започнали беседи с него. "Не сме арестували детето в училището", коментира Гешев. 

 

 

 

Източник: Фокус
 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции