<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=38060" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Криза в Молдова: Конституционният съд свали от власт президента Додон, насрочени са нови избори

09 Юни 2019
0 763

Конституционният съд на Молдова временно отне правомощията на проруския президент на страната Игор Додон и ги прехвърли към изпълняващият длъжността премиер Павел Филип. Филип  разпускана парламента и насрочи провеждането на предсрочни избори, предава "Фокус".

 

 

""

 

 

Още вчера Демократическата партия на Филип заяви, че ще обжалва пред съда законността на новото правителство, назначено от подкрепяната от Русия Социалистическа партия и проевропейския блок ACUM. Додон, който ръководеше социалистите до избирането му за държавен глава, подкрепи новото правителство.

 

 

 

Днес Конституционният съд обяви, че към него са се обърнали група депутати с молба да изясни "обстоятелствата, оправдаващи назначаването на временно изпълняващ длъжността президент". Съдиите бързо решили, че действията на Додон са "преднамерен отказ да изпълнява конституционните си задължения и да се обърне към КС за изясняване на обстоятелствата за разпускане на парламента".

 

 

""

 

 

Решението е "окончателно, не подлежи на обжалване и влиза в сила незабавно". Освен това КС отказа да признае избора на нов председател на парламента на заседание, на което присъстваха посланиците на САЩ и редица страни от ЕС.

 

 

Това е остър сблъсък между Додон и Владимир Плахотнюк, който е най-могъщият молдовски олигарх и предвожда Демократическата партия, сформирала досегашното правителство. Той е бвиняван от критиците си в корупция и злоупотреба с власт.

 

 

В събота парламентът одобри декларация, в която обявява, че страната е "превзета държава", а Плахотнюк опитва да узурпира властта чрез Конституционния съд. Тя бе подкрепена от 61 от 100 депутати – толкова, колкото има парламентарното мнозинство на социалистите и ACUM.

 

 

Партиите не успяваха месеци наред да намерят компромис за управляващо мнозинство след изборите през февруари. На тях социалистите получиха 35 места, Демократическата партия – 30, а блокът ACUM – 26.

 

 

На 7 юни Конституционният съд задължи президента да разпусне парламента, защото е изтекъл 3-месечният срок за сглобяване на правителство. Додон отказа да подпише съответния указ с настоявания, че все още има шанс за компромис в този парламент.

 

 

Ден по-късно такова споразумение най-после се появи и според него премиер трябва да бъде бившият министър на образованието и съветник на Световната банка Майя Сънду (нейната партия "Действие и солидарност" е в блока ACUM и има 14 депутати). Тя е страстен критик на Плахотнюк и партията му и в първото си изявление Сънду заяви, че "днес се приклйчва с несправедливостта в Молдова и започва пречистването на страната". "Трябва да освободим превзетите държавни институции, да деполитизираме Конституционния съд и да се отървем от оригарсите", каза Андрей Нъстасе, съпредседател на ACUM.

 

 

Андриан Кънду, зам.-председател на Демократическата партия, заяви, че "Русия се опитва насила да зъсдаде проруско правителство и беззаконие в Молдова. Според него Додон се е свързал с неговата партия с предложение за коалиция, при условие че външната политика направи завой към Москва и Молдова бъде превърната във федерална държава. Това е един от вариантите, предлагани за уреждане на проблема с Приднестровието, където Кишинев няма власт вече близо 30 години.

 

 

""

 

 

От своя страна Додон твърди, че идеята за федерална Молдова е дошла от Плахотнюк в замяна на това Москва да свали от него обвиненията в тежки финансови измами и поръчване на убийство. Същата теза поддържа и Дмитрий Козак, руски вицепремиер и специален президентски представител за търговско-икономическите отношения с Молдова. Пред ТАСС той заяви, че лидерът на Демократическата партия предложил тайно споразумение със социалистите, "според което страната ще промени в диаметрално различна посока външнополитическия си вектор, но доколкото ни е известно то категорично е било отхвърлено".

 

 

Източник: Фокус

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции