<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=38120" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Гигантски товарни дронове ще правят доставки по-бързо и по-надалеч

11 Юни 2019
0 1186

Ново поколение автономни товарни летателни апарати със самолетни размери може да пренасят стотици килограми на стотици километри.

 

Те се наричат ​​товарни дронове и са бързи, щадящи околната среда и могат напълно да променят начина, по който превозваме редица стоки.

 

Дроновете за доставки, които се тестват в днешно време, са предназначени да доставят пакети в близост до крайната цел, което е по-локално решение.

 

През последните няколко месеца Amazon обяви плановете си да пуска пакети директно пред вратите на клиентите, "Wing" на компанията Alphabet получи одобрение от FAA за доставки в САЩ, а UPS заяви, че тества собствена технология, като доставя медицински доставки на болниците в Северна Вирджиния.

 

AMAZON ПОКАЗА НОВИЯ СИ ДРОН ЗА ДОСТАВКИ (ВИДЕО)

 

Въпреки целия прогрес обаче, има известни опасения за безопасността и как Федералната авиационна администрация ще регулира полетите им.

 

Товарните дронове предлагат подобни предимства свързани със скоростта и екологичността, но в много по-голям мащаб.

 

Вместо да изпращаме редица стоки посредством камиони и то по определен график, безпилотните летателни апарати могат да превозват по-малко предмети, но по-често и с по-малко въздействие върху природата.

 

Фокусирани върху провинциални райони и транспортирането на стоки между разпределителни центрове, товарните дронове са проектирани да се приземяват във водата или да излитат вертикално, което ги прави още по-удобни.

 

Те също така могат да се произвеждат във всякакви размери и форми.

 

Товарно въздушното превозно средство на Boeing например, тежи 747 килограма и има осем ротора, които позволяват вертикален полет, като в същото време може да превозва товар до 220 килограма.

 

Базираната в Калифорния компания "Sabrewing" също работи по прототип, който може да достигне скорост до 180 възела (333 км/ч) с височина на летене до 6,700 метра.

 

Компанията Natilus от своя страна,  работи върху 30-метров прототип, който с размерите и теглото на военния дрон "Predator".

 

Всяка от тези компании е прекарала години в тайно разработване на високоскоростни безпилотни летателни средства с голям обем, но в момента се състезават коя първа ще достигне небето.

 

Компаниите Natilus, Sichuan Tengden и Elroy Air се стремят да пуснат дроновте си до 2020 година, като Elroy Air се надява нейната система, наречена "Chaparral", да бъде използвана за доставки на медицински средства, реакции при бедствия и отдалечени военни мисии.

 

Компанията обаче вижда и потенциал за партньорство с FedEx, DHL или UPS за пакетни доставки, тъй като според Дейвид Мерил, който е главен изпълнителен директор на Elroy Air, производството на такива дронове и то в такъв мащаб е огромна инвестиция, за която все още има надежда, че ще се отплати.

 

Американската банка "Морган Стенли" смята, че дронове за доставки могат да се превърнат в индустрия от 1,5 трилиона долара до 2040 година.

 

Това включва всички дронове – от вертикално излитащи и кацащи, летящи таксита, военни безпилотни летателни апарати и безпилотни самолети.

 

Лошите новини са, че ако има едно нещо, което дроновете за доставки са ни показали, е че може би няма да е толкова лесно хората да привикнат към дронове, които доставят закупените от тях продукти, защото 54% от анкетираните в проучване на "Pew Research Center" през 2017 година не одобряват използването дронове в близост до жилищни зони.

 

Източник: The Verge

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции