<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=38185" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Дивото къмпингуване разрешено, но без палатки върху дюни

13 Юни 2019
0 1748

Парламентът узакони дивото къмпингуване. С промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие народните представители разрешиха извън охраняемите плажове и обособените къмпинги да може да се поставят палатки, каравани и кемпери, предава "Фокус".

 

ДА СЕ СТРОИ ВЪРХУ ДЮНИ И СОЛЕНИ ГЛОБИ ЗА ПАЛАТКИ НА ПЛАЖА, ПРЕДЛАГАТ ДЕПУТАТИТЕ

 

Депутатите обаче забраниха окончателно поставянето на шатри и палатки, както и преминаването, паркирането и престоя на превозни средства, кемпери и каравани върху подвижни и неподвижни дюни в зона "А" и "Б", освен в случаите на разрешено строителство.

 

Срещу гласуваното изменение в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие се обявиха от БСП и поискаха от обхвата на забраната да бъдат изключени палатките. Според Филип Попов със забраната се нарушава свободното къмпингуване на гражданите.

 

Свободно къмпингуващите ще трябва да спазват правила, които ще бъдат описани в специална наредба. Ако ги нарушават ще подлежат на санкции между 500 и 3 000 лева.

 

 

""

 

 

СЪДЪТ РАЗРЕШИ ДА СЕ ЗАСТРОЯВА ОКОЛО ПЛАЖ "КОРАЛ" (ВИДЕО)

 

 

Например, за палатка, поставена върху дюни, глобата е до 1000 лв., а за каравана – до 3 000 лв. за туристи и 5 000 лв. за фирми. Забранява се както преминаването, така и престоят и паркирането на всякакви превозни средства върху дюни. Новите санкции освен за палатка се отнасят също за шатра, навес, заслон или подобни съоръжения.

 

 

""

 

 

За павилиони, разположени върху неохраняеми морски плажове, също се предвиждат солени глоби. От 5 000 до 10 000 лева са санкциите за физически лица, а за фирмите санкциите ще са от 10 до 50 хиляди лева. Промените ще влязат в сила една година след определянето на местата за къмпингуване. 

 

 

Срещу промените вече имаше протести от еколози, според които в новите текстове не са записани всички видове дюни, например зараждащите се, както и че няма глоби за строителството върху дюни. 

 

 

 

Източник: Фокус

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции