<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=38235" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

След Матури 2019: Училище от село Чепинци е в Топ 3 по успех на втория избираем предмет!

14 Юни 2019
0 3657

Добър 4,06 е средната оценка за страната от държавния зрелостен изпит по български език и литература (БЕЛ) в 12-и клас през 2019 година, съобщи заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова, цитирана от Dir.bg. На втория държавен зрелостен изпит средната оценка от различните 13 избрани предмета е добър 4,67.

 

МАТУРАТА ПО АНГЛИЙСКИ Е ПЪЛНА С ГРЕШКИ, ТЕКСТЪТ – ОБРАЗЕЦ КАК ДА НЕ ПРЕВЕЖДАМЕ, СМЯТА ЕКСПЕРТ (ВИДЕО)

 

За сравнение – през 2017 г. средната оценка на матурата по БЕЛ е била 4,13, а през 2018 г. – 4,24. Тази година резултатът е по-слаб и от двете предишни сесии. 

 

"И през тази година най-висок брой точки има по предметите, по които зрелостниците са най-малко – немски, френски и испански език, химия и опазване на околната среда, а най-ниски са резултатите при най-масовите предмети – география и икономика, биология и здравно осигуряване, и философския цикъл", обясни Михайлова.

 

ЗРЕЛОСТНИК НА ПОПРАВКАТА НА МАТУРАТА: ТРЕА СА СЕ ЗАНИМААМ С ГЛУПОСТИ ТОЛКО РАНО (ВИДЕО)

 

Тя отбеляза, че има и изключения, като по "История и цивилизация" има сравнително нисък брой точки, и обратното – по английски език – сравнително висок резултат. Това беше вторият държавен зрелостен изпит с най-много зрелостници – над 14 000.

 

Грешките на зрелостниците

 

Традиционно задачите по БЕЛ за слято и полуслято писане и разпознаването на цитат в художествен текст се оказват трудни за зрелостниците, сочи анализът на МОН. Експертите на министерството подчертаха и честите грешки, свързани с разпознаване на термини и чужди думи като "хронометър" например.

 

Изключително важно, че все по-голям е процентът на зрелостниците, които създават текст на държавния зрелостен изпит по БЕЛ, но има и ученици, които само преписват текста за есето или за интерпретативното съчинение към 41-ва задача, посочи Таня Михайлова.

 

Анализът показва, че повече ученици пишат аргументативен текст, но двойно се е увеличил процентът на учениците, които преписват творбата, вместо да създадат есе или интерпретативно съчинение към 41-ва задача.

 

АБИТУРИЕНТИ ИЗЛИЗАТ НА ПРОТЕСТ ЗАРАДИ МАТУРАТА ПО АНГЛИЙСКИ ЕЗИК (ВИДЕО)

 

Намалява и броят на зрелостниците, които се справят със задачата да направят резюме на държавния зрелостен изпит по български език и литература.

 

17 пълни шестици, с 0 точки има 29 ученици

 

През тази година със 100 точки са 226 зрелостници, а през 2018 г. са били 215. През миналата година четирима зрелостници са имали 0 точки, а сега 29 ученици са с 0 точки. Сега с по две пълни шестици /6,00/ са 17 зрелостници, а през миналата година са били 59.

 

С по две отлични оценки /6,00/ през 2019 г. са 3065 зрелостници, а през 2018 г. са били – 5178. С по две слаби оценки през 2019 г. са 973-ма зрелостници, а през миналата година са били 1778. И през 2018 и през 2019 г. няма ученици със 100 точки и на двете матури, но пък сега има един ученик с 0 точки и на двата изпита.

 

С поне една слаба оценка през 2019 г. са 5939 зрелостници, а през 2018 г. – 4496. През миналата година отличните оценки по БЕЛ са били 6474, а сега са 5062. През 2018 г. отличните оценки на втората матура са били 13 380, а сега са 6677. През миналата година слабите оценки по БЕЛ са били 3025, а сега са 4302. На втората матура през 2018 г. слабите оценки са били 2228, а сега – 2590.

 

Топ училищата по успех

 

Резултатите по региони показват, че с най-високи резултати са зрелостниците от София, Варна, Пловдив и Смолян, а на последните места са учениците от Разград, Ямбол, Силистра и Кърджали, сочат данните на МОН.

 

ОБЩИНАРЯТ, КОЙТО ТВЪРДИ, ЧЕ ИМА ДУМИ "ГОНИДБА" И "ПРЕДЗКАЖА", С 3-КА НА МАТУРАТА

 

И през тази година с най-висок среден успех на държавния зрелостен изпит по български език и литература /БЕЛ/ в 12-и клас са зрелостниците от 91-ва Немска езикова гимназия в София – 5,64. Това каза при представянето на резултатите от матурите Евгения Костадинова – директор на дирекцията "Съдържание на предучилищното и училищното образование" в Министерството на образованието и науката.

 

На второ място на матурата по БЕЛ е 73-то Средно училище "Владислав Граматик" от София, като неговите зрелостници са със среден успех 5,60.

 

На трето място е 164-та Испанска езикова гимназия в София, със среден успех по БЕЛ 5,54. През миналата година училището беше на второ място.

 

На втората матура по 13 предмета по избор на зрелостниците на първо място е Софийската математическа гимназия "Паисий Хилендарски", със среден успех 5,76. На второ място е Първа частна математическа гимназия с успех 5,67, а на трето място е Средното училище "Христо Ботев" в село Чепинци, област Смолян. Това училище се появява за първи път в класацията, каза Костадинова и уточни, че в него е имало 26-ма зрелостници, като по-голямата част от тях са се явили на втората матура по биология и здравно образование. От 2008 г. това училище има високи резултати по биология и здравно образование, а сегашният му успех се дължи на добрата работа на учителката Даниела Куцева, която е с 23-годишен педагогически стаж, обясни заместник-министър Таня Михайлова. Тя добави, че учителката е направила две пробни матури по биология със зрелостниците от училището.

 

На матурата по БЕЛ през тази година при задачите от правописната норма най-висок е процентът на постижимост при правописа на думи с променливо "я", както и на думи, съдържащи "о" или "у", "и" или "й", "ър" или "ръ", каза експертът по български език от МОН Александър Трингов.

 

Той добави, че най-ниски са резултатите, традиционно, при задачата за слято, полуслято и разделно писане на думи. През тази година, откакто се организират матурите, задачите, които проверяват овладяването на пунктуационната норма, са с нисък процент на постижимост, съобщи Трингов. Той каза, че зрелостниците са се затруднили при разпознаването на цитати от художествен текст и при свързването на герои с определена художествена творба. Има и зрелостници, които не са разпознали, че "хронометър" е чужда дума, съобщи Трингов.

 

ГОСПОДАРИТЕ С РАЗСЛЕДВАНЕ ЗА ИЗТИЧАНЕТО НА ОТГОВОРИТЕ НА МАТУРИТЕ

 

Той информира, че при 41-ата задача за създаването на аргументативен текст върху разказа "Косачи" от Елин Пелин – 47 процента от зрелостниците са писали есе, 32 процента са създали интерпретативно съчинение, 15 процента са предали празен лист, а 6 процента от зрелостниците са преписали само художествения текст, върху който е трябвало да работят.

 

През миналата година 3 процента от зрелостниците бяха преписали стихотворението "Вяра" от Никола Вапцаров, но без да напишат съчинение или есе, припомни Трингов.

 

 

Източник: Dir.bg

 

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции