<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=38248" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

От МВР привикват за абсурден разпит екип на сайт, заради техен сигнал до Прокуратурата

15 Юни 2019
0 3461

"Трябва да кажете кой, кога, къде и как е извършил престъпления в ДНСК!" На тези абсурдни въпроси е трябвало да отговаря част от екипа на Фрог нюз, привикан по спешност тази седмица в Главна дирекция „Национална полиция“, оплакаха се от сайта.

 

Повод за разпита бил сигнал на медията до прокуратурата преди около месец, във връзка със скандален доклад за състоянието на ДНСК за 2018 г. Два поредни материала в сайта описват фрапиращи нарушения, хаос, пълна безконтролност и безотчетност в държавния строителен контрол. Тези констатации не са направени от самите журналисти, а от няколко контролни органа, като документът е предоставен през ноември м. г. на министъра на регионалното развитие Петя Аврамова.  От Фрог нюз са решили да сезират Прокуратурата, за да прецени тя дали има данни за извършени престъпления и трябва ли някой да понесе отговорност за състоянието на ДНСК, описано в доклада.

 

Полицай от Икономическа полиция, представил се като  Вачев от ГДНП, е съобщил на работещи в сайта по телефона, че трябва спешно да се явят при него, за да им зададе въпроси. Наблегнал е няколко пъти, че прокурорът така искал, както и че трябвало да докладва на началниците си кога ще се явят журналистите. Те са отишли при него още на следващият ден, когато Вачев им е обяснил, че един по един трябва да пишат показания. Препитването е минало идентично при всички. Полицаят настойчиво поискал всеки да напише черно на бяло кой е извършил престъпление в ДНСК и какво е то.

 

Въпросите са възмутили хората от екипа на сайта, тъй като те няма как да знаят това и да набеждават без доказателства когото й да било в закононарушения. Според тях Вачев, видимо изнервен, им казал: „Чети, чети и пиши. Прокурорът го иска“. Не е станало ясно точно кой прокурор е визирал. Полицаят заявил, че след като са подали сигнал, трябвало да посочат и престъпника. Поискал е да му посочат и откъде са получили доклада. От екипа са отговорили, че всъщност те само питат Прокуратурата дали в ДНСК има извършени престъпления.

 

 

Източник: Фрог нюз

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции