<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=38279" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Швейцарци покриват ледниците с одеяла, за да ги предпазят от топене

17 Юни 2019
0 3046

Всяко лято през последните осем години хората, които живеят в швейцарските Алпи, опаковат любимия ледник с одеяла, разказва qz.com.

 

 

""

Белите платна са предназначени да отразяват слънчевата светлина от ледника Рона, за да се опитат да намалят топенето. Швейцарският глациолог Дейвид Волкен казва, че това средство вероятно работи. Той смята, че одеялата могат да намалят сезонното топене с цели 70%.

 

Ледникът Рона е популярна туристическа дестинация, която изчезва бързо през последното десетилетие; от около 1148 фута (350 метра) дебелина на леда, загубена от 1856 г., 131 фута са изчезнали само през последните 10 години.

""

 

Завиването с одеяла е рядък подход, но не безпрецедентен. Миналата година изследователска група от Университета на Утрехт предложи издухването на изкуствен сняг през ледника "Morteratsch" в Швейцария.

 

 

Други предлагат дори по-мащабни интервенции, като например използването на помпи, задвижвани от вятъра, за да се напръска морска вода над арктическия морски лед през зимата, което води до по-дебел (и по-стабилен) лед. Учените също са споменавали идеята за изграждане на изкуствени могили под водата, за да поддържат особено уязвимите ледени покриви отдолу.

 

 

Източник: qz.com

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции