<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=38358" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Кола избухна ...

Кучета в Гренландия вече дърпат шейна по вода, вместо по лед (видео и снимки)

19 Юни 2019
0 3302

Снимка на кучета, дърпащи шейна по вода показва плашещата реалност на топящия се ледник в Гренландия, пише Ladbible.

 

 

""

 

 

Стефан Олсън от Датския метеорологичен институт прави снимката по време на обичайна мисия за изследване на климата и океаните. Фотографията показва седем кучета Хъски, които са до глезените във вода, заради топящата се ледена обвивка.  

 

ШВЕЙЦАРЦИ ПОКРИВАТ ЛЕДНИЦИТЕ С ОДЕЯЛА, ЗА ДА ГИ ПРЕДПАЗЯТ ОТ ТОПЕНЕ

 

Когато Стефан прави снимката (на 13 юни), в Гренландия са се стопили повече от два милиарда тона лед, заради рекордно високи температури в този период.

 

 

""

 

 

СВЕТЪТ Е ИЗПРАВЕН ПРЕД ЗАПЛАХАТА ДА ВЛЕЗЕ В ПАРНИКОВ ПЕРИОД

 

 

„Ледът тук се образува надеждно всяка зима и е много дебел, което означава, че има сравнително малко пропуквания в него или толкова активно топене. Миналата седмица обаче настъпиха много топли условия в Гренландия, както и в голяма част от Арктика, заради топли въздушни маси от юг", заяви Рут Мотрам, климатолог от Датския метеорологичен институт.

 

 

""

 

 

Учените вече предричат рекордна година на топене на ледената покривка на Гренландия.  Томас Моте, изследовател от Университета в Джорджия, който изучава климата на Гренландия, заяви, че не е виждал нещо подобно от края на 90-те години. Дори предишните периоди на топене през 2007, 2010 и 2012 г. не са били толкова активни.

 

Той добави: "Топенето на леда в Гренландия допринася все повече за глобалното покачване на морското равнище през последните две десетилетия".

 

 

Източник: Ladbible

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции