<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=38385" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Защо криптовалутата на Фейсбук има сериозен проблем с доверието?

19 Юни 2019
0 710

От самото начало криптовалутите бяха създадени заради проблемите с доверието в институциите.

 

"Основният проблем с конвенционалната валута е цялото доверие, което е необходимо, за да работи," пише Сатоши Накамото в първото си публично изявление относно Биткойн системата.

 

"На централната банка трябва да се вярва, че няма да обезцени валутата, но историята е пълна с нарушения в това доверие", допълва той.

 

По-голямата част от това, което свързваме с криптовалута – сложната технология, "копаенето" на монетите и тревожните промени в цената им, е пряк резултат от този основен отказ от доверяването на централен финансов орган.

 

Сега тази власт е в ръцете на Фейсбук, защото вчера компанията обяви амбициозна нова криптовалута наречена "Libra", която ще бъде управлявана от асоциация от технологични и финансови компании, включително Фейсубк, заедно с по-традиционните банкови компании като Visa и Mastercard.

 

Това е изключително амбициозен проект, който реално представлява визията на Фейсбук за това, което може да представлява една глобална блокчейн система.

 

На техническо ниво, "Libra" като цяло e сходнa с Биткойн и другите криптовалути, защото има същите анонимни свойства и същата поддръжка за интелигентни договори и независими приложения.

 

На теория това е всичко най-добро от криптовалутите, само че ще бъде в по-голям мащаб и ще оперира по-бързо.

 

"Libra" цели децентрализация, но да не забравяме, че това това все още е просто един проект на Фейсбук, защото служителите на компанията са създали системата и са наели партньорите, които ще я управляват.

 

Портфейлите за "Libra" ще бъдат вградени във Фейсбук приложения като "Messenger" и "WhatsApp", което означава, че продуктите на Фейсбук ще бъдат основният начин, по който хората ще могат да използват тази криптовалута.

 

От друга страна, използването й означава, че ще трябва да се доверите на Фейсбук, което е доста трудно постижимо през 2019 година.

 

Криптовалутата първоначално означаваше децентрализация на властта, a "Libra" за момента означава дори още повече укрепване на една от най-мощните технологични компании на Земята. Точно затова в случай, че проектът успее, това може да означава края на децентрализираната ера на криптовалутите.

 

Докато много от техническите аспекти са сходни с биткойн, "Libra" се отличава и по много други важни начини. Валутата е базирана на ексклузивен блокчейн, което означава, че само компаниите в асоциацията ще могат да я "копаят".

 

Според разработчиците, това е необходима стъпка за стабилността, позволявайки на "Libra" да избегне проблеми с потреблението на енергия и забавянето на транзакциите, които измъчват Биткойн.

 

Това обаче също прави асоциацията от компании де факто централна банка, която активно управлява валутата, за да осигури нейната стабилност, подкрепена от резерв от облигации и ликвидна валута.

 

Ако го погледнем от една страна, това има смисъл, защото има нужда от блокчейн, който може да обработва транзакциите бързо, като в същото време няма да има спад в цената на валутата, след като я купите.

 

От страната на доверието обаче, това е странен избор, защото ако не се доверявате на Федералния резерв, защо изобщо бихте се доверили на Visa и Mastercard?

 

"Libra" не планират да останат ексклузивнa валута завинаги, защото отделен документ показва плановете на компанията да отвори "копаенето" за повече членове и в крайна сметка повечето потребители да имат възможност да я "копаят" след пет години, когато проблемите с мащабируемостта й най-вероятно ще бъдат решени.

 

Този план е напълно възможен, но има и причина да бъдем скептични, защото никоя криптовалута до сега не го е правила, а и ще има ясни политически препятствия.

 

Последно, но не на последно място, са и компаниите в асоциацията, които може да поискат да запазят привилегированата си позиция.

 

Междувременно всеки, който е притеснен относно Фейсбук, което реално означава почти всеки, вижда "Libra" като потенциална заплаха за финансовата система.

 

Мат Столър, един от водещите критици на Фейсбук – описа идеята й като „частен и глобален международен валутен фонд, управляван от технологичните гиганти“, а европейските регулатори дори вече търсят начини да овладеят новата валута, виждайки я като заплаха за националния суверенитет.

 

Тук на фокус отново идва и проблема с доверието.

 

На теория, разпространението на контрола над "Libra" в дузина други технологични компании трябваше да e в полза на доверието, правейки валутата да изглежда като нещо, в което са включени десетки компании.

 

Ролята на Фейсбук в изготвянето на системата, обаче е трудно да не бъде спомената, защото ако не се доверявате на Фейсбук да управлява личната ви информация, защо изобщо бихте й доверили да изгради и контролира нова финансова система?

 

По-важното е, че ако новата система е също толкова централизирана, колкото и старата, "Libra" започва да прилича повече на опит на компанията да придобие дори още повече власт, отколкото да създаде стабилна дигитална финансова система.

 

Влизането във финансовия бизнес може и да изглежда чудесно за компаниите участващи в проекта, защото акциите им се покачиха значително след обявяването "Libra", но поне за момента не е ясно защо обикновеният потребител трябва да бъде развълнуван.

 

Източник: The Verge

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции