<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=38427" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Десет града искат помощ от ЕС за борба с експанзията на Airbnb

21 Юни 2019
0 3504

Десет европейски града поискаха повече помощ от ЕС в борбата им срещу Airbnb и други уебсайтове за отдаване на имоти под наем, за които твърдят, че вредят на местните жители и техните жилища и променят облика на кварталите, пише Гардиън.

 

В съвместно писмо, Амстердам, Барселона, Берлин, Бордо, Брюксел, Краков, Мюнхен, Париж, Валенсия и Виена казват, че "експлозивният растеж" на глобалните платформи за краткосрочно пребиваване трябва да бъде в дневния ред на следващия набор от европейски програми.

През април генералният адвокат на Европейския съд установи в необвързващо становище, че съгласно правото на ЕС, Airbnb трябва да се разглежда като доставчик на цифрова информация, а не като традиционен агент по недвижими имоти.

 

Този статут, ако бъде потвърден от съда, ще позволи на Airbnb и подобни платформи да работят свободно в целия блок и, което е от основно значение, да ги освободи от всякаква отговорност да гарантират, че наемодателите спазват местните правила, насочени към регулиране на почивките.

 

„Европейските градове вярват, че домовете трябва да се използват преди всичко за живеене“, се казва в изявлението на градския съвет на Амстердам. „Много хора страдат от сериозен недостиг на жилища. Когато домовете могат да бъдат отдадени под наем по-изгодно на туристите, те изчезват от традиционния жилищен пазар."

Градовете твърдят, че местните власти трябва да могат да се противопоставят на неблагоприятните последици от бума в тези платформи, нарастването на наемите за постоянно пребиваващите и продължаващото „туристизиране“ на кварталите, като „въвеждат свои собствени правила в зависимост от местните ситуация".

 

„Ние вярваме, че градовете са в най-добра позиция да разберат нуждите на своите жители“, казват те. „На тях винаги е било позволено да регулират местната дейност чрез градоустройствени и жилищни правила. Генералният адвокат изглежда предполага, че това вече няма да е възможно, когато става въпрос за интернет гиганти."

 

След няколко години силен растеж, Airbnb в момента има повече от 18 000 обяви в Амстердам и Барселона, 22 000 в Берлин и близо 60 000 в Париж. Данните от групата InsideAirbnb за миналата година сочат, че повече от половината от тях са цели апартаменти или къщи и че дори в градове, където краткосрочните наеми са ограничени от местните власти, до 30% са били на разположение за три или повече месеца годишно.

 

Много градове твърдят, че бумът за краткосрочни ваканционни имоти допринася за нарастването на цените на дългосрочните наеми, въпреки че спекулациите и лошото предоставяне на социални жилища също са фактори. Миналата година Палма де Майорка гласува за забрана на почти всички обяви, след 50% увеличение на ползването на платформи бе последвано от 40% увеличение на жилищните наеми.

 

 

Източник: Гардиън

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции