<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=38796" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

14 души са загинали при пожар на борда на руска свръхсекретна подводница

03 Юли 2019
0 2115

14 военни са загинали при пожара на борда на руски свръхсекретен дълбоководен апарат в понеделник, предаде Reuters.

 

 

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу не уточни колко души от екипажа са били спасени при пожара на дъното на Баренцево море в Арктика. Той похвали екипажа за "героичните му действия", като отбеляза, че те са пожертвали живота си, за да спасят цивилен експерт и самия батискаф след избухването на пожара.

 

 

Министърът на отбраната е изпратен лично от президента Владимир Путин да надзирава разследването на трагичния инцидент. Той обаче отказа да уточни точно колко души е имало на борда и какви са причините за пожара.

 

 

 

""

 

 

Данните за инцидента остават твърде оскъдни и руските власти с явна неохота съобщават някоя и друга подробност.  Тази потайност дава поводи за всякакви спекулации в медиите. За пожара, възникнал на борда на съда в понеделник, и за трагичните му последици, бе съобщено чак във вторник вечерта – с ден и половина закъснение.

 

 

Все още не е съобщено и името на свръхсекретния апарат, който според някои руски медии се нарича "С-12 "Лошарик" и е предназначен за тайни проучвания на големи дълбочини в световния океан. Предполага се, че е създаден през 2003 г. и е влязъл в експлоатация през 2010-а. Знае се, че през 2012 г. е участвал в изследване, целящо да докаже руските претенции върху обширни части от дъното на Северния ледовит океан. 

 

 

""

 

 

Според някои медии този руски апарат има редица сходства с американския съд за дълбоководни проучвания NR-1, който бе "пенсиониран" през 2008 г. след 40-годишна "служба". За разлика от американския батискаф, който бе проектиран да се спуска на дълбочини до 910 м, "Лошарик" може да се потапя много по-дълбоко – според някои спекулации до 6000 м.

 

 

ГОРБАЧОВ: В ПЪРВИТЕ ДНИ НЕ ОСЪЗНАВАХМЕ, ЧЕ АВАРИЯТА В ЧЕРНОБИЛ Е ОТ СВЕТОВЕН МАЩАБ (ВИДЕО)

 

 

Най-много спекулации има относно това дали руският "Лошарик" е имал ядрен двигател. Руското официално мълчание по случая се сравнява дори с ядрената катастрофа в Чернобил през 1986 г.

 

 

КОГАТО МАРШИРУВАХМЕ ПОД РАДИОАКТИВНИЯ ДЪЖД

 

 

"Близо ден и половина без информация за инцидента с ядрен обект и нуждата да търсим информация от Норвегия за нивата на радиация кара да тръпнат онези, които помнят Чернобилската ядрена трагедия", коментират руски издания. 

 

 

Норвежките власти успокоиха, че не са засекли някакви необичайни равнища на радиация.

 

 

Руските медии успяха да идентифицират някои от загиналите, включително капитана на подводния съд Денис Долонски, който бе награден със званието "Герой на Русия" за изследователската мисия по арктическото дъно през 2012 г.

 

 

Източник: Reuters

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции