<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=38878" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Конфискуваха...

Интернет платформа ни помага с български думи за чуждиците, навлязли в езика (аудио)

06 Юли 2019
0 2671

Интернет платформа в подкрепа на съхраняването на богатството на българския език дава възможност по лесен и достъпен начин да потърсите значението на чуждица и нейната адекватна българска алтернатива, съобщава БНР.

 

В уебпроекта ЧУЖДИЦА.БГ са включени няколко категории, сред които например Дума на деня, в която всеки ден на фокус е различна, случайно избрана дума, или добавяне на думи, където потребителите имат възможност да допринасят за развитието на платформата чрез обогатяването на базата данни с нови чуждици. Платформата разполага и с речник, където се показват 10 от последно добавените чуждици.

 

 

""

 

 

Идеята е всеки, който има интерес, да бъде и съавтор, като по този начин допринесе лично за развитието на проекта. 

 

Зад платформата стоят усилията на екипа на ЧУЖДИЦА.БГ както и на проекта "Как беше на български", които искат да достигнат до повече хора от младото поколение, живеещи предимно в онлайн пространството и да им предоставят възможност да бъдат активни участници в процеса на съхраняване на богатството на български език.

 

"Вече има над хиляда човека, които са посещавали ЧУЖДИЦА.БГ и са въвели над 200 нови думи", казва Ангел Куртев от екипа на ЧУЖДИЦА.БГ. Според него платформата ще помогне за това преводите на чуждици да бъдат по-коректни. 

 

 

""

 

"Ние сме осъществили партньорство с Българската академия на науките – с Института по български език, които ще ни помагат в случаи, в които не сме много сигурни дали е най-правилно значението на дадена дума, ще използваме и тяхната експертност. Всички думи, които нашите фенове ще качват в уебплатформата, ще бъдат одобрявани, т.е., ние наистина искаме да легитимираме правилното използване на думите и естествено по игрив, закачлив начин да провокираме интереса на хората."

 

"Сайтът е отворен. Могат да се добавят значения на думи, могат да се добавят цели думи. Ние имаме случаи, когато спорим в офиса или с приятели как е някоя дума на български. Ще се радвам, ако хората запомнят сайта ЧУЖДИЦА.БГ", посочи Ангел Куртев пред БНР.

 

""

 

 

Повече информация може да получите от аудио-файла на БНР.

 

 

Източник: БНР

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции