<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=39184" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Търсачка за НАПлийкс: Бинго! ЕГН-то ви е открито!

17 Юли 2019
0 15669

Сайтът „Биволъ“ пусна търсачка, която позволява всеки да провери дали в източената от НАП информация фигурират личните му данни. Проверката става чрез въвеждане на ЕГН. При съвпадение търсачката изписва надпис: „Бинго“. Търсачката може да намерите тук. Ние от "Господари на ефира" предупреждаваме, че при ползването на търсачката предоставяте личните си данни със съответния риск от това и на своя отговорност.

 

""

 

 

В източената информация фигурират личните данни на над 5 млн. души. Те са взети предимно от данъчни декларации. Според финансовия министър Владислав Горанов информацията е около 3% и не е достатъчна, за да може да се направи извод за имуществото му.

 

По закон НАП е задължена да уведоми хората, чиито данни са били засеганти от теча. Кога и как ще се случи това обаче не е ясно. 

 

НАП ТРЯБВА ДА УВЕДОМИ ХОРАТА С ИЗТОЧЕНИ ЛИЧНИ ДАННИ

 

Единствен заподзрян за атаката срещу информационната система на данъчните засега е 20-годишният програмист от Кристиян Бойков. Той бе арестуван от ГДБОП, които е обучавал на киберсигурност.

 

ГДБОП АРЕСТУВА УЧИТЕЛЯ СИ ПО КИБЕРСИГУРНОСТ ЗАРАДИ ПРОБИВА В НАП

 

Преди две години Бойков успя да пробие и информационната система на МОН. Тогава той сигнализира за проблема чрез "Господари на ефира".

 

Заподозреният за НАП хакер е предупреждавал чрез "Господари на ефира" за слабости в сайта на МОН

 

 

Коментарът на Господарите :  

Нас искрено ни шокира веселяшкото безхаберие на финансовия министър, който е административно отговорен за безпрецедентния теч на личните данни на огромна част от българското население, а в същото време коментарите му по темата са в стил: "Който е крил пари от жена си, да се притеснява"!

 

Господин Горанов, от нас да го знаете – една жена реши ли да направи пробив в личните данни на мъжа си, няма кибер-служба на този свят, която да може да я спре! Нас ни притесняват измамниците, на които няма да им мигне окото да теглят кредит от наше име с тази информация, с жените си се оправяме някак и без ваша помощ!

 

Целенасочените опити да се неглижира гаф, който би могъл да нанесе сериозни вреди върху голям брой граждани на България, показват, че нещо в системата никак не е наред. При това не само в информационната система на институциите ни, а в управленската система на властта.

 

Крайно време е някой да поеме политическа отговорност за това престъпно безхаберие и поне да подаде оставка, а не да се разсейват хората от реалния проблем със съмнителни арести и шеговити реплики от министри и премиери!

 

В противен случай просто да се обявяваме по конституция за първата в света Вълшебна Република България и да спрем да се чудим откъде ни е дошла поредната магия с управленски почерк…

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции