<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=39301" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Нова технология от Германия превръща пластмасата в дизел

22 Юли 2019
0 4613

Тонове пластмасови бутилки плуват в моретата и океаните, цели региони се задушават в боклук и животните се хранят до смърт с пластмаси. Какво можем да направим за този ад на земята?

 

 

Саксонска компания, базирана близо до Дрезден, е разработила машина, която може да спаси света от задушаване с боклук, разказва disclose.tv. Един килограм пластмаса се превръща в един литър гориво по технология, разработена от Biofabrik.

 

Изчислено е, че повече от 400 милиона тона пластмаса се произвеждат в световен мащаб годишно. Едва една десета се рециклира.

 

Новата технология може да помогне не само в Германия, но и в кризисните региони – например при бежанците рохинги в Бангладеш.

 

"Бежанците ще получат такава инсталация и ще могат да преобразуват пластмасовата опаковка на доставките за помощ в гориво за електрогенераторите директно на място, така че да могат да зареждат мобилни телефони, например", казва Оливър Ридел, основател на Biofabrik.

 

Прототипът на машината, който е завършен след почти десет години изследвания, може да преработи около 250 килограма пластмасови отпадъци на ден в гориво. Очаква се серията такива машини да произвеждат 1000 килограма на ден – или 1000 литра гориво. 

 

Благодарение на успешния резултат от научните изследвания, "седим на едно от най-големите петролни находища в света", добавя Ридел.

 

Самата процедура не е нещо невероятно: при пиролиза, термохимичен процес, пластмасите се превръщат в газ или течност при високи температури.

 

Така намаляват купищата пластмасови отпадъци и се добива гориво по екологичен път!

 

Източник: disclose.tv

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции