<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=39302" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Някои приложения за доставки на храна използват бакшиши, за да плащат на работниците си

22 Юли 2019
0 893

Поръчвате храна чрез приложение и давате бакшиш на доставчика. Мислите си, че парите, които му давате, отиват директно към този човек.

 

В действителност обаче някои приложения за доставки на храна използват вашия бакшиш, за да компенсират основната заплата на работника. Това значи, че реално те крадат парите, които се опитвате да дадете на някого, за да увеличат максимално печалбите си.

 

Репортаж на "The New York Times" разкри, че "DoorDash" – най-популярното приложение за доставка на храна в САЩ, прилага тази практика.

 

"'DoorDash предлага гарантиран минимум за всяка доставка. За моята първа поръчка гаранцията беше 6.85 долара, а клиентката бе жена, която бе дала бакшиш от 3 долара чрез приложението.

 

Ето и как работи: Ако жената не беше дала никакви бакшиш, "DoorDash" щеше да ми плати цялата сума от 6.85 долара. Тъй като тя е дала 3 долара, "DoorDash" от своя страна ми дава само 3.85 долара.

 

Реално тя спестяваше на "DoorDash" 3 долара, а не ми даваше бакшиш", пише Анди Нюман в своята репортаж.

 

Заслужава си да се отбележи, че това не е някаква нова форма на експлоатация, защото политиката на "DoorDash" е еквивалентна на „заплатата чрез бакшиш“, което е обичайната практика в Америка, където работодателите плащат на работниците по-малко от минималната работна заплата и разчитат на бакшишите, които да покрият задълженията им.

 

Но само защото нещо е често срещано, не значи, че е справедливо. Репортажи на "NBC News" и "Los Angeles Times" по-рано тази година показаха как "Instacart" и "Amazon Flex" също използват тези практики за компенсиране на заплащането.

 

Службите за защита на потребителите обаче описват тези практики като "напълно измамни".

 

След редица протести, "Instacart" премахна политиката си и обеща да компенсира със задна дата своите работници, но "DoorDash" и "Amazon Flex" не помръднаха – те все още използват бакшиши, за да компенсират основната заплата на техните работници.

 

Дори още по-лощото е, че на работниците може да им е е трудно да разберат кога се случва това, поради липсата на прозрачност в начина, по който им се плаща.

 

Битката за справедливо отношение към доставчиците е по-голяма, отколкото борбата за бакшишите, разбира се. Става въпрос за гарантирани заплати и дали компаниите ще разпознават тези лица като служители на пълно работно време, с всичките съответни права и отговорности, които им се полагат.

 

Междувременно обаче, ако искате да се уверите, че доставчикът наистина ще получи бакшишът, който му давате, ето един сигурен метод: използвайте пари в брой.

 

Източник: The Verge

 

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции