<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=39434" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Чумата по свинете се разраства, трети промишлен комплекс е засегнат

26 Юли 2019
0 4370

Чумата по свинете се разраства, трети промишлен свинекомплекс в село Голямо Враново е засегнат.

 

 

Кризата е "невероятна", но са предприети всички мерки за ограничаване на заразата. Всички регистрирани стопани ще бъдат обезщетени, а за тези с нерегистрираните прасета в задния двор ще се чака решение на Европейската комисия. Това стана ясно от изслушването на министъра на земеделието Десислава Танева пред Народното събрание, цитирана от  "Mediapool".

 

 

Изслушването ѝ беше по искане на БСП. Левицата настоя в парламента да бъде и вицепремиерът по еврофондовете Томислав Дончев, който е председател на Националния епизоотичен щаб, но той се оказа в Смолян.

 

 

Заради чумата по свинете БСП поиска оставките на вицепремиера Томислав Дончев, на земеделския министър Десислава Танева, на изпълнителния директор на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) Дамян Илиев. Към момента обаче никой няма намерение да ги подава.

 

 

"Управляващите са на път да създадат системна криза, икономическа и екологична катастрофа с африканската чума по свинете. Дончев, като ръководител на Националния епизоотичен съвет, не направи нищо и трябва да си подаде оставката. Директорът на БАБХ трябва да бъде освободен от премиера Борисов веднага. Тъй като министърът на земеделието говори неистини и бе опровергана от ЕК, оставката ѝ вече трябваше да бъде депозирана", заяви депутатът от БСП Стоян Мирчев.

 

 

Иван Черввенков коментира бедствието с африканската чума у нас в колаж, изпратен специално до нас, след който всякакви коментари по темата са излишни. .

 

""

Бедствието
 

 

Към днешна дата има регистрирани 21 огнища при домашни свине в 6 области – Плевен, Бургас, Враца, Русе, Търговище и Велико Търново. Засегнати са и две индустриални ферми в селата Николово и Бръшлен, Русенско, каза Танева.

 

 

В сравнение с Румъния, където броят им е 1500, у нас не са много, констатира Дончев, с уточнението, че ситуацията е "тежка". Чакат се обаче още нови огнища, защото "юли, август и донякъде септември е пикът на това заболяване като проявление в крайна фаза", каза Танева.

 

 

На практика засегнати от чумата са областите, където се намират 65-те промишлени свинекомплекса в страната, в които се отглеждат около 600 000 прасета. Около една десета от тях ще бъдат умъртвени с днешна дата – 17 000 в Николово и 40 000 в Бръшлен. Избити са и още 500 домашни свине, които се отглеждат от хората в задния си двор, каза Дончев.

 

 

Трети промишлен свинекомплекс в русенското село Голямо Враново също е засегнат, съобщи БАБХ. Там се отглеждат около 30 000 прасета, които също ще бъдат избити. По хуманен начин ще бъдат умъртвени и домашните свине в 3-километровата зона около свинекомплекса. Той попада в надзорната зона около обявеното огнище в свинекомплекса в село Бръшлен. Третият в село Николова също се намира в близост до тях на не повече от десетина километра.

 

 

 

Източник: Mediapool

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции