<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=39474" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Хората са главните виновници за глобалното затопляне, категорични са учените

29 Юли 2019
0 989

Три проучвания, публикувани в "Nature and Nature Geoscience", използват обширни исторически данни, за да покажат, че никога не е имало период от последните 2000 години, в който температурните промени да са били толкова бързи и обширни, както през последните няколко десетилетия.

 

 

По-рано се смяташе, че подобни драматични върхове може да били достигани миналото, включително в периодите, наречени "Малката ледникова епоха" и "Средновековната климатична аномалия".

 

 

Трите проучвания обаче използват данни от 700 прокси записа на температурни промени –  дървета, лед и седименти от всички континенти, които показват, че нито една от тези промени не се е състояла в повече от половината земно кълбо във всеки един момент.

 

 

Малката ледникова епоха например е достигнала крайната си точка през 15-ти век в Тихия океан, през 17-ти век в Европа и през 19-ти век на друго място, се казва в едно от проучванията.

 

 

Това се различава значително от тенденцията от края на 20-ти век, когато рекорди биват подобрявани година след година в почти целия свят, включително и европейската топлинна вълна от това лято.

 

 

Големите температурни промени в далечното минало вероятно също са били причинени главно от вулканични изригвания, според друго проучване, което помага да се обяснят силните глобални колебания през първата половина на 18-ти век, когато светът започна да се движи към климат, затоплян от човешки емисии.

 

 

Това става особено изразено в края на 20-ти век, когато температурата на земното кълбо се покачи драстично в продължение на две десетилетия, като е било най-бързото покачване през последните две хилядолетия.

 

 

Авторите твърдят, че това подчертава необичайното затопляне през последните години, в резултат на промишлените емисии.

 

„Няма никакво съмнение, че ние сме виновниците, както е доказано в много други проучвания, посветени на много различни аспекти на климатичната система, като се използват различни методи и набор от данни“, каза Стефан Бронниман от Университета в Берн и консорциума "Pages 2K".

 

 

Коментирайки проучването, други учени заявиха, че това е важен пробив в задачата да се докаже как хората са променили и продължават да променят климата по начин, който не е наблюдаван в миналото.

 

 

„Това проучване трябва най-накрая да спре отричащите глобалното затопляне хора, които твърдят, че глобалното затопляне е част от естествения климатичен цикъл. Тази статия показва истинската разлика между регионалните и локализираните промени в климата на миналото и истинския глобален ефект на антропогенните парникови емисии ”, казва Марк Маслин, професор по климатология от Лондонския университетски колеж.

 

 

Предишни проучвания показаха почти единодушие сред учените по климата, че човешките фактори – газовете от автомобилите и фабриките, изсичането на горите и други източници на парникови газове са отговорни за изключителното ниво на глобално затопляне.

 

 

Според проучване от 2013 година, 97% от учените в областта на глобалното затопляне са постигнали единодушие по въпроса в 12 000 академични доклада, които съдържат думите „глобално затопляне“ или „глобална промяна на климата“ от 1991 до 2011.

 

 

Миналата седмица този това проучване е достигнало 1 милион прегледа, като според авторите, това е най-преглежданият документ сред повече от 80-те проучвания, публикувани от Института по физика.

 

 

Отричането на глобалното затопляне е по-скоро политическо, отколкото научно. В САЩ например, Институтът по конкурентоспособни предприятия (CEI) оказва натиск върху NASA, за да премахне позоваването на 97%-ното проучване от уеб страница си.

 

 

Важно е да се отбележи, че CEI полуава финансиране от американски компании за горива и нефтохимия и Чарлз Кох, които могат да загубят много от прехода към нисковъглеродна икономика.

 

 

Сред академичните среди които изучават климата, сближаването на мненията се укрепва, според Джон Кук.

 

 

Той твърди, че в края на неговия 20-годишен период на проучвания има много по-голямо съгласие, отколкото в началото:

 

 

"Имаше 99% научен консенсус през 2011 година, че хората причиняват глобално затопляне"

 

 

С напредъка в проучванията, увеличаващите се топлинни вълни и екстремни метереологични условия, Кук вярва, че процентите са се увеличили.  Времето, Кук вярва, че това вероятно ще се е увеличило и сега работи върху актуализация.

 

 

„Проучванията в областта на науката за климата се увеличават и така постига все повече съгласие, че глобалното затопляне е причинено от човека“, пише Кук в блога "Skeptical Science".

 

„Добрата новина е, че общественото разбиране за научния консенсус нараства, no лошата новина е, че все още предстои много работа, тъй като хората, които отричат затоплянето на климата продължават упорито да атакуват научния консенсус", добави той.

 

 

Източник: The Guardian

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции