<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=39489" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Данните на милиони са публично достъпни през сайтове на министерства и държавни институции

29 Юли 2019
0 2298

Данните на милиони граждани са публично достъпни през сайтове на министерства, общини, държавни институции, агенции, Търговския регистър. Достатъчно е само да потърсите в Google и да разбере как държавата пази личните ни данни, пише във Фейсбук програмистът Светлин Наков, работил в „Майкрософт“ и „Гугъл“, създател на Софтуерен университет. 

 

 

""

 

 

 Потърсете в Google и ще разберете. Например потърсете думичката "ЕГН" в сайта на Търговския регистър "brra.bg":

 

 

""

 

Това е най-обикновена заявка за търсене в Интернет, каквато 10-годишни хлапаци пишат в час по Информационни технологии.

 

 

""

 

 

Познайте какво излиза: трите имена, ЕГН, домашен адрес, данни за лична карта, финансова информация, даже и копие на личния подпис, както е бил подаден към държавата за хиляди, а може би и милиони българи (не съм проверявал бройката, защото може да се окаже, че е незаконно и да ме обвинят, че съм кибертерорист). Давам пример за такова търсене и за учредителен акт, индексиран от Google от сайта на Търговския регистър.

 

 

""

 

 

 

"Опитайте сами! Хайде, позабавлявайте се, не е нужно да сте "вълшебници", за да търсите в Интернет сред публично индексираните от Google документи, даже е разрешено от закона. Простичко е: държавата не спазва GDPR регламента и собствените си закони, но изисква от гражданите и фирмите да ги спазват", коментира още Наков.

 

 

БОРИСОВ: ХАКВАТ НИ ПРЕЗ ПЕЧКИТЕ (ВИДЕО)

 

 

За забавление той обявява конкурс за абсолютно начинаещи бели хакери: да се преброи данните на колко милиона граждани са публично достъпни от сайта на търговския регистър (https://public.brra.bg) и да се докладва проблемът до медиите и до комисията за защита на личните данни (без да се разкриват самите данни, че това според някои тълкувания се счита за тероризъм).

 

 

НЯКОЛКО ВЪПРОСА ОКОЛО "НАП ЛИЙКС", НА КОИТО ВСЕ ОЩЕ НЯМАМЕ ОТГОВОР (ВИДЕО)

 

 

"Шампионите да пробват още да потърсят лични данни в Google, разкрити от Министерство на земеделието (давам пример), Министерство на здравеопазването (давам пример). Бонус: да се намерят разкрити имена, адреси, ЕГН-та, лични карти и други лични данни по държавните агенции, по държавните университети и по сайтовете на общините (е там вече е истинският купон, пробвайте, давам пример). Само за напреднали: можете да ползвате стандартен ЕГН генератор, за да генерирате ЕГН по дата на раждане и регион и да го търсите в Google. Внимавайте, може да се окаже, че е незаконно да търсиш по ЕГН в Google или по някои държавни системи, и да се окаже, че си кибертерорист, без да предполагаш", пише още експертът.

 

 

Той допълва, че с провокативната си публикация не иска да атакува държавните органи.  "Споделям, че я правя с чисто маркетингова цел: събирам новите 10 000 кандидат-студенти за безплатно обучение по програмиране в Софтуерния университет (СофтУни), които ще направят своите първи стъпки в програмирането и ще поемат към професията "софтуерен инженер". Ще ги научим и да търсят в Google, дори на хитрости като търсене на PDF документи и търсене по даден домейн", казва още Наков.

 

 

Източник: Фейсбук

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции