<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=39501" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Независимостта на съда се подкопава в името на прокурори и милиционери

30 Юли 2019
0 740

Пак обърнахме файловете, пише във Фейсбук Христо Иванов, цитиран от Клуб Z.

 

 

"Министърът открил “принцип на магистратското самоуправление” и затова не си упражнява конституционните правомощия (цитат от аргументацията на Данаил Кирилов защо няма да издига алтернативен кандидат за главен прокурор, б.р.). Има единствено съдийско самоуправление. Неслучайно няма общи събрания в отделните прокуратури за решаване на административни въпроси, има такива само в съдилищата", пише още Иванов.

 

ХРИСТО ИВАНОВ ЗА ГЕШЕВ: ДОКОГА ЕК ЩЕ СИ ЗАТВАРЯ ОЧИТЕ ЗА СЛУЧВАЩОТО СЕ В БЪЛГАРИЯ?

 

Според него това не е дребна формална грешка. "Министърът (бел. ред. Данаил Кирилов) отдава дан на отровната концепция за “единна магистратура”, при която съдиите са приравнени на прокурори и следователи. Тук въпросът не е в някакъв престиж или служебни привилегии. Въпросът е кой следва да е независим и в чия полза. Съдиите трябва да се самоуправляват, за да нямат началници (освен закона), и това е гаранция в полза на гражданите", коментира още Христо Иванов.

 

 

Той допълва, че у нас  независимостта на съдиите постоянно се подкопава в името на безотговорността на прокурори, следователи и милиционери и това е в полза на задкулисието и неговата криминална безнаказаност.

 

 

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции