<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=39649" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Обучават бежанци на европейски сексуални нрави в Берлин

03 Август 2019
0 2056

Дискотека; мъж и жена си разменят погледи, пият, смеят се, танцуват, после се целуват. Мъжът води младата жена в дома си, заключва вратата, тя иска да си тръгне, той я изнасилва. След края на видеоклипа седем мъже на по 30-ина години, дошли в Берлин от Сирия, Ирак или Афганистан, са приканени да изразят мнение: "Тя пи прекалено много, те спят заедно", казва един от тях, убеден, че момчето се е възползвало от опиянението на младата жена и е злоупотребило с нея. "Той знаеше много добре какво иска", допълва друг.

 

Тук се намесва преподавателката Карола Пиетруски-Ниан, за да каже, че "това се случва често в Берлин, младежите пият прекалено много, вземат наркотици" и в някои случаи може да се стигне до такъв вид агресия.

 

МНОГО ЛИ СА ПРЕСТЪПНИЦИТЕ СРЕД БЕЖАНЦИТЕ В ГЕРМАНИЯ?

 

В топъл летен следобед в един от най-бедните квартали на Берлин, Марцан, където са настанени голяма част от хилядите бежанци, пристигнали в столицата от 2015 г. насам, седемте мъже участват в четиричасов курс, наречен "Заедно за сигурност", разказва Матийо Фулкес от Франс Прес, цитиран от Mediapool.

 

По-прозаично казано, става въпрос за обучение за сексуалното поведение и съгласието. "Това са трудни теми, говорете свободно", насърчава ги обучаващата.

 

Събрани около маса с подноси с плодове пред тях, и седемте мъже, неженени и повечето без деца, са се включили доброволно в това обучение, организирано от норвежката организация "Хироу", която управлява множество домове за мигранти в Германия.

 

ГЕРМАНИЯ СЕ ПРОМЕНЯ ПРЕД ОЧИТЕ НИ: КАКВО ВИДЯХ В РЕГЕНСБУРГ

 

Как става ясно дали една жена е съгласна? Какви съвети да дадем на бежанците, които идват от държави, където момичетата и момчетата често учат в отделни учебни заведения, където публичните прояви на нежност са забранени, където изнасилването в рамките на двойката не се смята за престъпление?

 

Това са ключови въпроси в държава, приела за четири години няколкостотин хиляди бежанци и все още преследвана спомена за случилото се в Новогодишната нощ през 2015 г. в Кьолн, когато бяха извършени множество сексуални посегателства, главно от граждани на страни от Магреба.

 

В Норвегия, след множество гнусни изнасилвания, в които бяха замесени бежанци, между 2013 и 2015 г. мигрантите бяха задължени да преминават такова обучение.

 

В Германия през 2018 г. беше регистрирано увеличение от 15 процента на сексуалните престъпления и посегателства, извършени от чужденци – 6046 случая в сравнение с 5258 предходната година, сочи официалната статистика. Това увеличение е свързано отчасти със затягането на законодателството след 2016 г.

 

ЖЕНИТЕ БИЛИ ВИНОВНИ ЗА НАПАДЕНИЯТА В КЬОЛН, ЗАЩОТО СЕ ПАРФЮМИРАЛИ

 

То обаче разкрива какво предизвикателство представлява приема на мигранти, голяма част от които са неженени млади мъже. До такава степен, че крайната десница е готова да се възползва от трагедии като изнасилването и убийството през 2018 г. на момиче във Фрайбург от афганистанец.

 

В един от кратките видеоклипове, използвани при обучението, се обясняват разликите между доброволни сексуални отношения и изнасилване. "Това е като да попитате някого дали иска чаша чай", казва в началото глас на английски език.

 

"Ако отговори "Да, много обичам", то този човек иска чай. Ако се колебае, можете да направите чай и да попитате отново", продължава видеото. "А ако ви кажат "Не, благодаря", не правете чай и не се сърдете. Същото е и при секса", заключава клипът.

 

В друго упражнение всеки участник застава срещу друг обучаващ се. Видеоекран им показва на какво разстояние могат да се приближат един до друг и къде се намира "личната граница" на интимността.

 

Не бива да се допирате до събеседника си. Същото е и с децата, те не обичат да бъдат прегръщани насила", казва обучаващата.

 

А как стоят нещата със съгласието в двойката? "Допреди няколко години изнасилването в рамките на двойката не беше смятано за престъпление в Германия", отбелязва преподавателката.

 

"При нас имаме два закона: държавния и семейния, на рода", обяснява участник.

 

За много от тези хора задължението да заклеймиш свой близък, извършил изнасилване или актове на малтретиране, не се подразбира, още по-малко, ако виновникът е баща им. "При нас честта е важна ценност", обобщава участник.

 

Друг е смутен от факта, че в Германия детето може да запази фамилното име на майка си при развод.

 

Хайнц-Юрген Вос, преподавател по сексология в университета в Мерзебург, смята тези обучения за полезни, тъй като "съществуват културни различия и различия в нравите". Той е на мнение, че такова обучение трябва да се въведе в цяла Германия, което ще е предизвикателство, тъй като образованието и обучението са в компетенциите на провинциите.

 

Според неправитествената организация "Про-Азил" е обратното, "човек усвоява по-добре ценностите и нормите в ежедневието, отколкото в клас. Най-добрата интеграция и превенция са контактите, училищната подкрепа и достъпът до трудовия пазар".

 

 

Източник: Mediapool

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции