<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=39720" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Снимки на чернокож арестант, воден на въже от конни полицаи, възмутиха САЩ

07 Август 2019
0 4942

Снимки на двама полицаи на коне, които водят чернокож мъж, завързан с въже, предизивкаха остри критики в САЩ, пише The Guardian.

 

 

""

 

 

Снимките, споделени в социалните медии, показват 43-годишния Доналд Нили, воден от двама офицери с вързани ръце зад гърба, а един от полицаите държи дебелото въже.

 

Близка на арестанта Нили коментира: „Бил е третиран като животно. Той е бездомник и психично болен човек. Представете си как ще се почувствате, ако видите във Фейсбук ваш близък, воден по улиците със завързани ръце. И това се случва през 2019 година?“

 

Шефът на полицията в град Галвестън заяви, че такъв подход „се допуска в определени ситуации“, но призна, че двамата полицейски служители са направили лоша преценка в конкретния случай. 

 

 

""

 

 

След острото обществено недоволство и хилядите негативни коментари, от полицията уточниха, че ще преустановят прилагането на такова отношение.

 

Полицейският шеф на Галвестън Върнън Хейл потвърди, че снимките са истински. „Преди всичко трябва да се извиня на г-н Нили. Въпреки че това е практика в някои случаи, смятам, че нашите служители можеха да изчакат и арестантът да бъде транспортиран по друг начин до полицейското управление“, коментира още шефът на полицията в града.

 

Различни организации за защита на човешките права заявиха, че снимката напомня за историческото време на робството над чернокожите. "Сега сме 2019 година, а не 1819", заяви Джеймс Дъглас, президент на организация за човешките права.

 

 

""

 

 

Леон Филипс, президентът на „Коалицията за справедливост“, от своя страна каза, че снимките му напомнят за най-лошото лице на расизма от миналото.

 

 

Източник: The Guardian

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции