<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=39733" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Варненка с първа трансплантация на бял дроб от 2 години насам във Виена

07 Август 2019
0 978

В клиниката по гръдна хирургия на Виенската университетска болница отново бе извършена трансплантация на български гражданин след 2-годишно прекъсване, съобщиха от Сдружение "Дихателна недостатъчност и белодробна трансплантация", цитирани от Trafficnews.

 

На 30 юли 28-годишната Илияна Христова от Варна получи нови бели дробове и вече бавно се възстановява. Екипът, дал ѝ шанс за нов живот, е ръководен от д-р Хосе Матила, оперирал повече от българските пациенти, преминали успешно белодробна трансплантация. 

 

Илияна бе офицално включена в активната листа на "Евротрансплант" на 10 май тази година и реално чака едва два месеца за своите нови дробове. В рамките на няколко дни през юли България предостави на донорската мрежа два бели дроба и резултатът не закъсня.

 

ОЩЕ ЕДНО ДЕТЕ ПОЧИНА, ЧАКАЙКИ БЕЛОДРОБНА ТРАНСПЛАНТАЦИЯ

 

"Искам да благодаря на всички дарители, защото това е чудо, благодарение на тях. Както и на моя донор и неговото семейство за благородния жест. За тях това означава загуба на близък човек, но за други хора това е шанс за нов живот. Много благодаря!", каза самата Илияна.

 

Още като бебе варненката е диагностицирана с муковисцидоза. Състоянието ѝ се влошава, а след прекъсването на договора между България и "Евротрансплант“ се наложи тя да изживее най-тежкия период на несигурност за бъдещето си.

 

През следващите три месеца на Илияна ѝ предстои рехабилитация и възстановяване. След което всеки месец, тя ще трябва да се явява на контролни прегледи във Виенската многопрофилна болница. Паралелно с това ще бъде проследявана и в Клиника по пневмология и фтизиатрия във ВМА.

 

Междувременно се разбра, че чакащите в списъка след Илияна няма да имат нейния шанс. Причината е, че от клиниката във Виена обявиха, че изобщо спират да работят с чужденци,  поради липса на капацитет и недостиг на донори, за да обслужва вътрешните нужди на страната. 

 

 

Източник: Trafficnews, Mediapool

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции