<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=39750" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Българите отново остават без достъп до белодробни трансплантации

07 Август 2019
0 1464

Клиниката във Виена, с която страната ни има договор за трансплантации на бял дроб на нуждаещите се българи, спира да работи с чужденци. Причината е липса на капацитет и недостиг на донори, за да обслужва вътрешните нужди на страната, съобщи Mediapool

 

ВАРНЕНКА С ПЪРВА ТРАНСПЛАНТАЦИЯ НА БЯЛ ДРОБ ОТ 2 ГОДИНИ НАСАМ ВЪВ ВИЕНА

 

Така малко след добрата новина, че след двегодишно прекъсване млада българка получи трансплантация на бял дроб във Виена, стана ясно, че чакащите след нея 18 души няма да имат този шанс.

 

 

""

Илияна Христова, която получи нов шанс за живот в клиниката във Виена

 

 

Белодробни трансплантации у нас не се правят, а заради неуредени отношения трансплантирането на българи във Виена беше спряно за повече от година и половина, като няколко българи починаха през това време без да дочакат операция. От началото на годината договорът с виенската клиника бе подновен и включваше ангажимент за обучение на наши специалисти и трансплантации на до 5 българи годишно. Сега обаче българи отново няма да бъдат приемани за трансплантация във Виена.

 

Договорът на здравното министерство с виенската клиника обаче не е прекратен и обучението на български медици за извършването на белодробни трансплантации ще продължи, обясниха от агенция “Медицински надзор“, която отговаря за трансплантациите от 1 април. Оттам обясниха, че не става въпрос за целенасочена политика спрямо българските пациенти, тъй като виенската клиника спира трансплантациите за всички чужденци.

 

Министерството на здравеопазването води разговори и с други клиники в Германия, Холандия и Белгия, които евентуално да поемат трансплантациите на българи, но горчивият опит от последните години показва, че те не се увенчават с резултат.

 

Преди да поднови договора си с Виена страната ни преговаряше и с клиники в Германия и Турция, но така и не постигна успех.

 

В момента 18 души у нас чакат за трансплнтация на бял дроб. От 2014 година насам 9 българи са получили трансплантация на бял дроб в Австрия.
 

 

Източник: Mediapool

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции