<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=39828" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Румъния остава, румънците си тръгват

11 Август 2019
0 2256

Тази картина е позната и от България. Огромен брой румънски граждани напускат страната си. Бедността, безправието и корумпираните политически нрави ги карат да търсят нов живот в чужбина. Статистиката е алармираща, пише DW.

 

 

Точно преди година, в горещите августовски дни на 2018-та десетки хиляди румънци се прибраха от чужбина, за да участват в масовите протести на румънските граждани срещу корупцията в правителството и администрацията. Стигна се до насилие – полицията и жандармерията разпръснаха мирните демонстранти в Букурещ със сълзотворен газ и полицейски палки.

 

 

""

 

 

Вчера в Букурещ десетки хиляди румънци отново излязоха на улиците, за да отбележат годишнината от антиправителствения протест. Камелия и Лоренциу не са обаче сред тях. Преди една година те заминават за Германия и се опитват да устроят живота си в чуждата държава.

 

 

„Някой там горе, на небето сигурно ни обича – едва ли бихме могли да намерим за себе си по-добро място от Германия“, разказва Камелия. 46-годишната бивша служителка на голяма румънска медийна компания се усмихва смутено. Тя и съпругът й Лауренциу, 48-годишен оператор, споделят, че до миналата година не са мислили да напускат страната си. След протестите през август 2018-та обаче решили да заминат за Германия, заедно с двамата си непълнолетни синове.

 

 

Източник: DW

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции