<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=40150" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Amazon премахва стотици токсични и опасни продукти след новинарски доклади

24 Август 2019
0 976

Amazon премахна стотици токсични и опасни продукти от сайта си, след като доклад на "Уолстрийт Джърнъл" откри хиляди обяви от продавачи на трети страни, които не отговарят на федералните стандарти за безопасност. Остават хиляди проблемни продукти, пише Гардиън.

 

Над 4000 артикула за продажба в Amazon бяха обявени за опасни от федералните агенции в САЩ, включително детски играчки и лекарства. Вестникът също така идентифицира 157 артикула, които компанията вече била забранена, но все още се показват на сайта.

 

Един от тестваните продукти имало нива на олово, които надхвърлят федералните граници.

 

В светлината на доклада, Amazon преформулира или свали 57% от 4 152 проблемни продукта. Разследването обаче подчертава опасенията относно неспособността на компанията да се справя с предлагането опасни продукти от трети продавачи на сайта.

 

 

Законите около отговорността на Amazon за продукти на трети страни са сложни. През юни 2018 г. съдия постанови, че Amazon не носи отговорност за щети, след като къщата на семейството изгоря при пожар, започнат от ховърборд, закупен от там, а през 2016 г. компанията на милиардера Джеф Безос спечели дело, заведено от клиент, чиято батерия за мобилен телефон на LG избухна в джоба му.

 

Отговорността на Amazon за продавачите на трети страни обаче се променя. През юли тричленен състав на Апелативния съд на САЩ постанови, че компанията може да носи отговорност за вредите, причинени от такива продукти, след като жена получи постоянна слепота в едното си око поради неизправност на кучешка каишка, закупена на сайта.

 

Докладът на "Уолстрийт Джърнъл" разказва и за клиент от Мисури, който купил дефектна мотоциклетна каска от Amazon и починал при неизправност. Каската била оставена на уебсайта, въпреки че не отговаря на правилата на Министерството на транспорта на САЩ.

 

Източник: Гардиън

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции