<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=40384" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Какво наистина ще се случи при Брекзит без сделка?

03 Септември 2019
0 1390

Вероятността за Брекзит без сделка никога не е била по-голяма, отколкото в настоящия момент.

 

Борис Джонсън каза, че Великобритания ще напусне Европейския съюз на 31 октомври и цялата му политическа стратегия се основава на достоверността на заплахата, независимо дали ще постигне споразумение с останалите 27 членове.

 

В резултат на това, необходимостта да се разбере как точно ще изглежда Брекзит без сделка на практика става все по-неотложна.

 

Джонсън е готов да не приеме сделка, като възможност за приключване на цялата суматоха – ситуация в стил „нека просто приключим“.

 

Има обаче голяма разлика между Брекзит без сделка в юридическо отношение и това какво ще се случи на практика. Това не е прост начин за решаване на сложен проблем – напротив, това е начин за усложняване на сложен проблем дори още повече.

 

По закон, Обединеното кралство ще престане да бъде държава-членка на ЕС и неговите закони ще престанат да се прилагат, като Обединеното кралство ще се третира като „трета страна“ от съюза.

 

Потенциална сделка би означавала преходен период, през който търговията ще продължи както сега, докато двете страни преговарят бъдещите си отношения.

 

Без сделка обаче пълният набор от проверки и тарифи ще бъде наложен на износа за ЕС, а трансграничната търговия с услуги ще се изправи пред нови ограничения.

 

В края на краищата, търговията с ЕС ще стане по-трудна и по-скъпа, като тези разходи могат да бъдат катастрофални за по-малките компании, които нямат възможността да ги поемат.

 

ТЕРЕЗА МЕЙ МОЖЕ ДА ПОИСКА ОТЛАГАНЕ НА БРЕКЗИТ С ДВЕ ГОДИНИ

 

Отвъд тези преки въздействия, много неща не са ясни. Как ще реагират домакинствата и предприятията? Ще има ли по-широк срив в доверието на бизнеса и потребителите, тъй като ще има спад на инвестициите, или на потребителите, както досега, няма да се отразят от краткосрочните кризи? Как в по-широк план как ще изглежда политическата динамика на Брекзит без сделка?

 

Много от по-лошите възможни последици – като тежко прекъсване на пътните и въздушните транспортни връзки, не са застрашени в краткосрочен план, защото ЕС едностранно въведе временни решения.

 

Дали тези "решения", някои от които изтичат веднага след края на декември, само два месеца след Брекзит без сделка, ще преживеят политическата конфронтация заради „сметката за развод“ на Обединеното кралство?

 

По същия начин, въпреки че няма вероятност гражданите на ЕС във Великобритания да станат нелегални мигранти за една нощ, неотдавнашното несъгласие на правителството относно свободата на движение, ако няма сделка, направи много хора несигурни и все още не е ясно как работодателите, наемодателите и обществените служби се очаква да прилагат всички нови правила.

 

Позицията за британците в Европа обаче е дори още по-сложна и несигурна.

 

Една от малко обсъжданите последици от Брекзит без сделка е, че Обединеното кралство незабавно ще загуби достъп до базите данни на ЕС и други форми на сътрудничество, включително европейските заповеди за арест, Шенгенската информационна система и Европол.

 

Това ще попречи на полицейската работа и операциите по сигурността в свят, в който данните са ключови за справяне с престъпността.

 

Не е и немислимо, да речем, че ще станем свидетели на нарастване на организираната престъпна дейност, тъй като престъпниците се стремят да се възползват от това смущение.

 

Може би най-голямата и опасна неизвестност е какво се ще случи в Ирландия.

 

Правителството на Обединеното кралство заяви, че няма да прилага проверки и тарифи на ирландската граница – позиция, която противоречи на нейните ангажименти, наред с другото и с правилата на СТО.

 

ЕС обаче даде да се разбере, че възнамерява да прилага правилата въпреки това, че не е ясно дали всички проверки ще бъдат наложени още от първия ден.

 

И двете страни вероятно ще обвинят другата, с непредвидими политически и икономически последици.

 

В дългосрочен план икономиката ще се приспособи, но ще има значителни разходи.

 

По-ранно проучване, което анализира ефектите от търговията с ЕС при условията на СТО установи, че след 10 години това ще намали доходите на Обединеното кралство на глава от населението с между 3,5% и 8,7%, а много други достоверни анализи стигат до почти същото заключение.

 

Никоя сделка сама по себе си, не може да бъде крайна точка за отношенията между Обединеното кралство и неговия най-голям търговски партньор и съсед. Това ще трябва да бъде решено с течение на времето, но тогава законът и практиката се обединяват: нито една сделка няма да означава край на преговорите с ЕС, а по-скоро началото на нов, по-сложен набор от преговори.

 

След като Обединеното кралство излезе от съюза обаче, тези преговори стават далеч по-трудни, тъй като ще е нужно единодушно съгласие на всички държави-членки и ратифициране от техните парламенти за вида на сделката, която Обединеното кралство ще се стреми да договори.

 

ПАКОСТ ИЛИ ЛАКОМСТВО? ЕС И ВЕЛИКОБРИТАНИЯ СЕ ДОГОВОРИХА ДА ОТЛОЖАТ БРЕКЗИТ ДО ХЕЛОУИН

 

Всичко това на фона на значителна политическа акромония, както във Великобритания, така и извън Обединеното кралство и ЕС-27.

 

Не трябва и да забравяме, че ще има значителна икономическа дислокация от двете страни на Ламанша и политиците ще имат огромно желание да приписват вина, а междувременно е вероятно да наблюдаваме нарастващо напрежение в Северна Ирландия и евентуално връщане на прякото управление.

 

С други думи, възстановяването от Брекзит без сделка ще бъде изключително трудно и ще отнеме доста дълъг период, като през цялото време търговията с ЕС ще бъде засегната от тарифи и проверки.

 

Тези, които се надяват, че краят на сагата Брекзит е почти настъпил, вероятно ще бъдат силно разочаровани. Напускането на ЕС без сделка ще бъде едва началото.

 

 

 

Източник: The Guardian

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции