<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=40398" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Фотошоп-фитн...

МВР и ДАНС търсят кой замърсява въздуха в Перник (видео)

03 Септември 2019
0 4807

Вялите опити на държавата да докаже пред Брюксел, че опитва да реши проблема с мръсния въздух, за пореден път катастрофираха. След серия от протести на перничани заради обгазяването на града екоминистерството и Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) обясниха, че не знаят кой трови въздуха и затова се налага в "разследването" да се включат МВР и ДАНС, съобщава в. "Сега". Прокуратурата също щяла да помага. 

 

Вчера в града пристигна ресорният министър Нено Димов, който се срещна с кметицата на миньорския град Вяра Церовска и с протестиращите. "С вас сме имали няколко срещи последните шест-седем месеца. Направили сме 16 проверки, от които 10 внезапни, но не е установено нарушение", обясни Димов пред протестиращите. И обеща внезапни проверки, за да се установи кой замърсява въздуха. Такива щели да бъдат направени и в ТЕЦ "Република" (част от ТЕЦ "Перник"), за да се установи какво точно се гори, каза още министърът, но призна, че "има движение на отпадъци". 

 

Перничани на протест срещу горенето на боклук в ТЕЦ "Република"

 

Това е поредният протест на хората срещу силните миризми в града след тези на жители от Гълъбово и Димитровград, които също недоволстват срещу нерегламентираното изгаряне на боклуци в свързваните с бизнесмена Христо Ковачки ТЕЦ "Брикел" и ТЕЦ "Марица 3". Перничани твърдят, че ситуацията се влошава сериозно след 22 часа, а обгазяването идва от ТЕЦ "Република", зад който също се смята, че стои енергийният бос.

 

Oт сдружението "Дишай, Перник" разпространиха видео, заснето с дрон. На него се вижда, че на територията на ТЕЦ-а са складирани бали с боклуци.

 

""

 

В официално писмо до медиите от централата категорично отрекоха да са виновни за среднощните миризми. Но протестиращите казват, че от комините на "Република" вечер се вие кафяв пушек и е признак, че там се гори биомаса. Като доказателство те са направили снимки и са заснели и клипове. Те обаче явно не са достатъчни за министерството и екоинспекцията, за да установят кой е виновникът.

 

ТЕЦ "Република" няма разрешение да гори отпадъци. Искане за това е подадено в началото на юни – ден преди пожара на 62-ри километър на магистрала "Струма" край Дупница на 13 август. Известно е, че е правено "пробно изгаряне" на боклук в края на м.г. под наблюдението на РИОСВ-Перник.

 

""

 

Регионалната екоинспекция твърди, че за периода от 1 януари до 1 септември не са регистрирани превишения на нормите на серния диоксид, азотния двуокис и въглеродния оксид. Единствено е отчетено превишаване на нормите на фините прахови частици –  20 пъти за полугодието при норма от 35 пъти за цяла година.

 

Тези данни според протестиращите са цинизъм. "Или апаратурата не им е вярна, или лъха на корупция", обявиха гражданите и се заканиха протестите им да продължат.

 

Източник: Сега

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции