<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=40434" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Променят закона заради електрическите тротинетки

04 Септември 2019
0 320

Подготвя се промяна в законодателството заради електрическите тротинетки. Тя трябва да регламентира по-детайлно използването и движението им. Това обясни вътрешният министър Младен Маринов, цитиран от "24 часа", по повод изказване на началника на "Пътна полиция" Любомир Костадинов, че този тип превозни средства нямат право да се движат по пътищата.

 

 

KAT ЩЕ ГЛОБЯВА ВОДАЧИТЕ НА ЕЛЕКТРИЧЕСКИ ТРОТИНЕТКИ

 

 

Маринов обясни, че по смисъла на сега действащия Закон за движение по пътищата електрическите тротинетки са моторни превозни средства и трябва да отговарят на определени изисквания. По думите му правилата, които важат за моторните превозни средства, трябва да важат и за тротинетките, според сегашния закон.

 

 

""

 

 

Маринов обаче отбеляза, че те са нов елемент в пътното движение, който представлява и европейска тенденция за подобряване мобилността в градска среда и са с грижа за екологията. "Гражданинът, който използва този тип транспорт, обаче, трябва да спазва закона", допълни той.

 

 

Министър Маринов отчете, че МВР като институция трябва да помогнат електрическите тротиненти да се регламентират. "Имаме нов момент. В крайна сметка преди да се появи автомобила е имало само каруци. Като се е появил автомобилът, не е имало закон, който да го регламентира. Тогава е произтекла необходимостта от регламентация. Сега сме в някакъв подобен казус", каза още министърът.

 

""

 

Така се оказва, че новите возила бяха пуснати за споделено ползване от столичани и гостите на София без много, много да е ясно изобщо къде и как могат да се движат. Ще бъдат ли глобявани водачите на тротинетки? Трябва ли да спазват закона или по-добре да чакат той да бъде променен? Дали вътрешният министър и шефът на КАТ не четат всъщност два различни "Закона за движение по пътищата"? Неразборията около новите екологични возила  коментираме със забавния колаж на Иван Червенков. 

 

 

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции