<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=40477" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Spotify или Tidal – коя е по-добрата стрийминг услуга?

06 Септември 2019
0 1786

Повечето от нас промениха начина, по който консумират музика, заменяйки физическите формати, като компакт-дисковете, за стрийминг услуги като Spotify и Tidal.

 

Вместо да „притежаваме“ музиката, сега се задоволяваме да плащаме месечна абонаментна такса за достъп до музика в "облака", а това да ни позволява да слушаме всяка една песен без всъщност да я купуваме.

 

През последното десетилетие продажбите на музикални CD-та са спаднали с 80 процента само в САЩ, докато популярността на музикалните потоци се разраства.

 

Това е най-бързо развиващият се източник на приходи в отрасъла, като приблизително 68 милиона души по света имат абонамент за стрийминг услуга за музика.

 

Стриймингът на музика е голям бизнес и има редица услуги, които се конкурират за вашето внимание.

 

Една от тях е Spotify, която стартира преди десетилетие и сега е една от най-големите музикални стрйиминг услуги в света. Доминирането ѝ обаче е все по-застрашено, тъй като на пазара вече има доста конкуренти като  Apple Music, Deezer, Napster, Google Play Music и Amazon Music Unlimited.

 

Tidal също изгради име, като се съсредоточи върху превъзходното качество на звука, включително стрийминг без загуби на качеството и аудио файлове на базата FLAC.

 

За да поддържа темпото, Spotify вече също предлага стрийминг без загуба на качеството и двете услуги изкушават феновете на музиката, предлагайки изключителен ранен достъп до песни и албуми.

 

Е, ако се двоумите между Spotify и Tidal, ние ще ви помогнем да направите избора си със сравнение на двете стрийминг услуги, за да ви помогнем да решите коя е най-добрата за вас.

 

Абонаментни планове

 

Ако сте с малък бюджет, изберете Spotify. Тя предлага безплатен абонаментен план, но в замяна ще трябва да изтърпите по някоя реклама между песните, които слушате. Качеството на звука е ограничено до максимум 160kbps и можете да пропускате песен само шест пъти на час, но все пак това е безплатната версия.

 

В случай, че преминете на платения абонаментен план на Spotify, качеството на звука достига до 320kbps, няма реклами, можете да търсите и пропускате песни неограничено, а също така имате и опцията да слушате музика офлайн.

 

Spotify предлага също и фамилен абонамент, който обхваща до обхваща до шест потребители и включва родителски контрол.

 

Tidal или Spotify – коя е по-добрата услуга?

 

За разлика от Spotify, Tidal не предлага безплатен абонаментен план, а само безплатна 30-дневна пробна версия.

 

Най-евтиният план – Tidal Premium – няма реклами и стриймва музика със скорост 320kbps.

 

Като алтернатива, можете да се абонирате и за абонамента Tidal HiFi. Това ще ви осигури  достъп до по-голямата част от библиотеката на Tidal без загуба на качеството, плюс над 25 000 песни с по-високо качество (обикновено 24-битово / 96kHz), наречени „Tidal Masters“.

 

Подобно на Spotify, Tidal ви позволява да изтегляте и слушате музика офлайн и също предлагат фамилни абонаменти. Разликата обаче е, че докато Spotify Family покрива до шест потребители, Tidal Family обхваща само пет.

 

Музикален каталог

 

Имайки предвид, че Spotify е стартирала шест години преди Tidal, бихте си помислили, че ще има по-голямата музикална библиотека, но за жалост това не е така. Докато Spotify предлага около 35 милиона песни, потребителите на Tidal могат да направят избор измежду над 40 милиона песни.

 

Spotify също така е и в конфликт с музикантите, заради възнагражденията и безплатния "абонамент", който предлага.

 

Тейлър Суифт например изтегли целия си каталог от Spotify през 2014 г. заради „дребни възнаграждения“, въпреки че днес песните ѝ отново могат да се слушат на платформата.

 

Tidal твърди, че това е "собственост на изпълнителите" и твърди, че плаща най-висок процент на възнаграждение на авторите на песни от всяка една друга стрийминг услуга на пазара.

 

Междувременно Spotify казва, че не иска да ограничава потребителите, които нямат абонамент към услугата, като пуска нови албуми на големи изпълнители в ексклузивни сделки, както Tidal понякога прави.

 

В крайна сметка,  всички услуги за стрийминг на музика ще имат някои пропуски в библиотеката си, така че е най-добре е да проверите преди да се регистрирате.

 

Съвместимост

 

И двете услуги са достъпни на редица платформи: PC и Mac, Android и iOS, като и Spotify, и Tidal поддържат Google Chromecast и Apple AirPlay, което улеснява слушането на вашите любими песни у дома.

 

Spotify има значителното предимство от Spotify Connect, което позволява на абонатите да се свързват директно към високоговорители, телевизори или аудио системи.

 

Опцията се е превърнала в позната функция в много продукти, включително високоговорителите Sonos и е с голяма привлекателност за тези, които се интересуват от въвеждане на поточно предаване към съществуващата си система.

 

Tidal обаче също не отстъпва, тъй като освен, че е достъпен чрез приложения и уеб плейър, услугата се е разширила и към приложения за Apple TV, Android TV и Apple CarPlay.

 

За да се конкурират със Spotify, приложенията на Tidal също са част от няколко мрежови Hi-Fi аудио продукти, включително на компаниите Sonos, Bluesound и Denon Heos kit, Linn, McIntosh, Naim и Cyrus.

 

Откриване на музика

 

Точно както Tidal се отличава от конкурентите си, като предлага висококачествно аудио, отличителната черта на Spotify е музикалните препоръки.

 

Изключително популярната му функция „Седмични открития“ използва изкуствен интелект и машинно обучение, за да генерира плейлист от 30 песни, които следват вашите навици на слушане и са впечатляващо точни.

 

Всеки петък например, Spotify изпраща двучасов плейлист наречен „Release Radar“, съдържащ напълно нова музика и ремикси. Колкото повече слушате, толкова повече препоръките отговарят на вашите вкусове.

 

Функциите за откриване на музика на Tidal са впечатляващи, но не толкова сложни като тези на Spotify.

 

Разделът „Какво е ново“ съдържа курирано съдържание като албуми, плейлисти, видеоклипове и подкасти, докато „Tidal Rising“ популяризира интересни начинаещи изпълнители.

 

Има изобилие от други плейлисти, категоризирани според вашето настроение, плюс списъци с плейлисти на Hi-Res Masters, обхващащи нови албуми, изпълнители и жанрове.

 

Tidal има леко предимство, когато става дума за Full HD видеа, с над 250 000 такива за гледане, включително музикални видеоклипове, интервюта и задкулисни кадри.

 

Spotify от своя страна, все още разширява своята видео колекция с телевизионни клипове и странни мини-документални филм.

 

Качество на звукa

 

Както Spotify Premium, така и Tidal Premium предлагат поточно предаване със скорост от 320kbps (качество на CD).

 

Tidal обаче предлага възможност за слушане на песни с по-добро качество от CD. Подходящият за всеки аудиофил план – Tidal Hi-Fi предоставя достъп до над 25 000 песни от категорията "Tidal Masters" под формата на MQA потоци с изключително високо качество.

 

Можете да ги идентифицирате по малката икона „М“ до заглавието. Те предоставят гарантирано качество на записа – директно от основния източник, като по този начин осигуряват аудио изживяването, което артистът първоначално е възнамерявал.

 

Доскоро Tidal Masters бяха достъпни само чрез настолното приложение на услугата, но вече са достъпни и на всички смартфони с Android.

 

Коя услуга да изберете?

 

Spotify е най-разпознаваемото име в стрийминг индустрията и предлага безплатен достъп до милиони песни и препоръки. В случай, че обичате да откривате нова музика или просто искате по-бюджетна услуга, абонирането към  Spotify ще ви бъде напълно достатъчно.

 

За онези, които ценят качеството на звука обаче, най-добре се абонират за Tidal,тъй като ще имат възможност да слушат милиони песни с изключително високо качество и като FLAC, и гореспоменатите MQA потоци.

 

 

Източник: WhatHiFi

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции