<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=40561" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Учени откриха дълбоко под земята древни организми, които се хранят с пирит и дишат сяра

10 Септември 2019
0 1942

Дишащи сяра същества, които се хранят с пирит, бяха открити на хиляди метри под земната повърхност – откритие, за което учените казват, че има потенциал да разкрие тайните на това как е започнал животът на Земята и как може да оцелее на други планети.

 

Необезпокоявана от цели 2 милиарда години, рудникът "Кид" в Канада е най-дълбоката зона, проучвана на сушата от хората и дом на най-стария известен водоем на планетата.

 

Животът продължава да процъфтява в пещерата и други такива като нея, въпреки че са запечатани от света в безкраен мрак.

 

Наскоро изследователски екип от Университета в Торонто, воден от утвърдената геоложка Барбара Шервуд Лолар е открил, че едноклетъчни организми са успели да оцелеят във водите на рудника, като се хранят от химикалите, произведени при взаимодействието между резервоара и околните скали.

 

По-специално пиритът, известен като "златото на глупците", поддържа жизнените форми, които са се развили така, че да не изискват кислород или слънчева светлина.

 

„Това е една впечатляваща среда, в която организмите буквално ядат пирит, за да оцелеят“, каза д-р Лолар пред NBC.

 

„Откритията, които правим са толкова вълнуващи… на ниво като „ да бъдеш дете отново“, въодушевява се тя.

 

Откритието помага за нареждането на "пъзела" за това как дълбоководните организми оцеляват, в резултат на усилията на учените, които изследват скрити запечатани пещери и други области, за да проучат дълбоката биосфера на земята – наречена „подземни галапагоси“.

 

Доклад, публикуван през 2018 г. разкри, че броят на организмите, живеещи дълбоко под земната повърхност, е петстотин хиляди трилиона трилиона, а общата им тежест е 300 пъти повече, отколкото тежат всички хора на планетата взети заедно.

 

Заради ниските нива на енергия, които организмите изразходват, метаболизмите им са забавени драстично и в резултат на това живеят в продължение на хиляди години, без да се променят, което ни дава възможността да надникнем в един древен биологичен свят.

 

Екипът на д-р Лолар сега търси последователността на гените на организмите, като след това ще ги сравнят с други организми, живеещи дълбоко под земната повърхност, за да видят дали споделят родословно дърво и колко са различни един от друг – проучване, което може да помогне на учените да разкрият тайната къде и как е започнал животът на Земята

 

Проучванията върху съществата могат да помогнат също да се разбере как извънземният живот може да оцелее на други планети, където кислородът не е лесно достъпен или дори не съществува.

 

Д-р Лолар обаче подчерта, че има още много неща за откриване на собствената ни планета, преди дори да започне да се обмислят проучвания в останалата част от слънчевата система.

 

„Има основни принципи, чрез които планетата оперира и тепърва започваме да ги откриваме. Предстоят още невероятни открития“, каза тя.

 

 

 

Източник: Independent

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции