<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=40589" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Смъртните случаи заради вайпове връщат хората обратно към класическите цигари

11 Септември 2019
0 2123

Дори когато използваше вайп всеки ден, Андрю предпочиташе първокласни пури.

 

ЕЛЕКТРОННИТЕ ЦИГАРИ ВОДЯТ ДО ТЕЖКИ ЗАБОЛЯВАНИЯ НА БЕЛИТЕ ДРОБОВЕ, КАТЕГОРИЧНИ СА УЧЕНИТЕ

 

30-годишният мъж, като някои други настоящи и бивши пушачи в тази история, разказана от vice.com, поиска анонимност, за да говори откровено за никотиновата зависимост. Той казва, че просто харесва вкуса на тютюна. Мъжът се е опитвал да се откаже от тютюнопушенето по здравословни причини, но после отново се връщал към навика. Средно той е пушил около 10 до 15 цигари на ден, преди да премине към вайповете.

Една промяна има смисъл за него в епоха, когато електронните цигари станали повсеместни, тъй като прочел онлайн, че са по-безопасни. Мъжът все още палил редовно по цигара от време на време – по-лесно било да се оправдае, когато е на почивка, например. После, за кратко, желанието му да пуши обикновени цигари затихнало.

 

ПЕТИМА АМЕРИКАНЦИ СА УМРЕЛИ СЛЕД УПОТРЕБА НА ЕЛЕКТРОННИ ЦИГАРИ

 

До това лято.

През последните няколко седмици съобщенията за белодробни заболявания, свързани с вайповете, се увеличиха. Досега са разгледани най-малко 450 потенциални случая и има поне шест свързани смъртни случая, последният от които бе потвърден във вторник. Повечето от засегнатите явно са били млади, иначе здрави и (поне в Уисконсин и Индиана) предимно мъже. Някои – но не всички – от тези случаи също са свързани с експерименти на потребители, независимо дали са с домашни продукти или продукти от черния пазар.

 

Разбира се, всеки краткосрочен приток на заболявания, свързани с вайповете, не променя факта, че традиционните цигари са "водещата причина за предотвратима смърт" в света, според Центровете за контрол на заболяванията (CDC). Установени са дългосрочните ефекти от тютюнопушенето: наред с други болести – рак, сърдечни заболявания, инсулт и емфизем. Привържениците на електронните цигари и компаниите, които произвеждат продуктите, като JUUL Labs, отдавна се възползват от възприемането на вайповете като по-здравословна алтернатива на традиционните цигари и като потенциално средство за подпомагане на пушачите да се откажат.

 

Сега, когато излизат все повече доклади за болести, свързани с електронните цигари, здравните експерти изразяват опасения, че бившите пушачи могат да се откажат заради опасността от тези сравнително нови устройства и да се върнат към цигарите.

 

Някои, като Андрю, вече са постъпили така. Той казва, че негов колега е направил същото.

 

"По отношение на електронните цигари, честно казано, това беше компромис", обясни той и добави, че сега пуши две до четири цигари дневно. "Имате нещо, което може би е 60 процента толкова "хубаво", колкото пушенето на цигари, но е евтино и не е толкова лошо за вашето здраве. Но ако се окаже, че всъщност е доста вредно, тогава защо да правите компромиси?"

 

Торен Лонгенекер от Уест Палм Бийч, Флорида, заяви, че "в момента превключва обратно към цигарите, главно защото не си заслужава риска". Джейк, 24-годишен, от Мичиган, обяснява своето решение. Подобно на Андрю, той гледа "екзистенциално" на нещата.

 

"След достатъчно статии реших, че ако ще умра от никотин, по-скоро бих искал да е на 60 години от рак, отколкото на 24 от избухването на електронна цигара или каквото и да е."

 

Междувременно, дори когато някои бивши пушачи изглежда се връщат към традиционните цигари, проблемите на JUUL се усложняват: в понеделник Американската агенция по храните и лекарсвата (FDA) изпрати писмо до компанията, заявявайки, че е нарушила някои федерални разпоредби, като твърдяла, че продуктът е по-безопасен заместител на пушенето традиционни цигари.

 

Лео Белецки, професор по правни и здравни науки в Североизточния университет, заяви, че тази реакция на правителството е контрапродуктивна и може да доведе до катастрофални последици. А именно, че провалът в регулирането потенциално е създал ново поколение, пристрастено към никотина, и сега продуктите, които биха могли да помогнат за спасяването на живота на по-възрастните поколения, ще бъдат заклеймени.

 

В изявление Тед Куонг, говорител на компанията JUUL, която според Times контролира над 70 процента от пазара на вайповете, заяви, че „следи внимателно ситуацията“. Той добави: „Ние сме уверени, че нарастващият брой доказателства, както и водещите ни в индустрията действия за борба с достъпа и употребата на цигари от непълнолетни ще гарантират, че възрастните пушачи ще продължат да имат истинска алтернатива на цигарите“.

 

Но Андрю все още не мисли да се отказва отново от цигарите.

 

 

Източник: vice.com

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции