<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=40622" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Откриха вода в най-възможната за обитаване планета извън Слънчевата система

12 Септември 2019
0 1167

Отдалечена планета в съзвездието Лъв е обявена за най-възможния за обитаване известен свят извън Слънчевата система, след като астрономи откриха водна пара в нейната атмосфера, пише Гардиън.

 

ЗАСНЕХА ЛЕДЕНО ЕЗЕРО НА МАРС (ВИДЕО)

 

Откритието породи надежди, че планетата и подобни светове, забелязани през последните години, не само имат условия, които могат да бъдат подходящи за живот, но в някои случаи могат да бъдат домакини на живи организми.

 

ЖИВОТ НА МАРС СЪЩЕСТВУВА – ПОД ПОВЪРХНОСТТА

 

Планетата, наречена K2-18b, беше забелязана за пръв път през 2015 г. от космическия телескоп на НАСА. Приблизително два пъти по-голяма от Земята и осем пъти по-масивна, тя обикаля около хладно червено джудже, по-малко от половината от Слънцето, на разстояние от 110 светлинни години.

 

Червените джуджета произвеждат много по-малко топлина от слънцето, но K2-18b се загрява до около 10°С, като обикаля близо до своята звезда. От само 23 милиона километра, една шеста от разстоянието от Земята до Слънцето, планетата завършва орбиталната си обиколка на всеки 33 дни, като една година там е колкото месец на Земята.

 

Наличната технология е твърде слаба, за да прави снимки на повърхностите на такива далечни светове, и те са твърде далеч, за да изпращаме сонди. Но космическите телескопи могат да получат някаква информация за атмосферите на тези планети.

 

 

""

 

 

„За наша голяма изненада видяхме доста силен знак за наличие на водни пари“, заяви Джована Тинети, член на екипа на UCL. „Това означава на първо място, че има атмосфера, и второ, че се съдържа значително количество вода.“

 

Нищо не е подтикнало търсенето на живот другаде повече от присъствието на вода. На Земята няма живот без тази течност и същото се очаква и на други планети, поне за живота, какъвто го познаваме.

 

Откриването на водна пара на K2-18b не доказва, че има вода на повърхността. Но поне ни дава надежда.

 

Вместо близнак на Земята, K2-18b е по-скоро братовчед на нашата родна планета. Тя е с две трети от плътността на Земята и макар че може да има скалиста повърхност, тя също може да бъде и един воден свят.

 

Хората не биха се справили особено добре на тази планета. Ако има твърда повърхност, би било невъзможно да се живее, както тук. С гравитация осем пъти по-силна, отколкото на Земята, средностатистическият човек би тежал половин тон. Към това се добавят и интензивни UV лъчи, които биха предизвикали мутации, причиняващи рак. 

 

„Като цяло присъствието на вода в атмосферата със сигурност подобрява перспективата K2-18b да бъде потенциално обитаема планета, но ще бъдат необходими допълнителни наблюдения, за да се каже със сигурност", напомнят учените.

 

 

Източник: Гардиън

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции