<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=40650" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Ръководството на БНР обвини Силвия Великова в липса на обективност и нарушения

13 Септември 2019
0 820

Ръководството на Българското национално радио най-сетне официално коментира казуса със свалянето на предаването на Силвия Великова "Преди всички" от ефир. Припомняме, че вчера журналистката беше отстранена и от ресора ѝ "правосъдие", който тя отразява от над петнадесет години.

 

БНР ВЪРНА СИЛВИЯ ВЕЛИКОВА, НО "ХОРИЗОНТ" ЗА ПРЪВ ПЪТ СПРЯ ВРЕМЕННО ИЗЛЪЧВАНЕТО В ЦЯЛАТА СТРАНА

 

Решението за това бе взето от новия временен директор на "Хоризонт" Николай Кръстев. След сериозно възмущение в гилдията обаче, Великова бе върната към предишните си функции.

 

Сега от Управителния съвет на националното радио обявиха, че Великова не е свалена от ефир, но е променен графикът ѝ на водене, пише OFFNews. От там не посочват какъв ще е новият график.

 

Причините за това решение са три – журналистката не давала различни гледни точки в предаването си и проявявала пристрастност, заради нея на БНР е наложена глоба от СЕМ за изнасяне на лични данни в ефир и по време на годишния си отпуск, "в нарушение на Кодекса на труда, тя е участвала в предаването „12+3“ като в ефир е призовала слушателите да вземат участие в протест". 

 

СВАЛИХА ПРЕДАВАНЕТО "ПРЕДИ ВСИЧКИ" НА СИЛВИЯ ВЕЛИКОВА ОТ БНР

 

Ето я и пълната позиция на ръководството на БНР по казуса:

 

Поради силния обществен отзвук Управителният съвет /УС/ на Българското национално радио /БНР/ покани и изслуша и.д. Директора на програма „Хоризонт“ Николай Кръстев във връзка със създалата се ситуация около журналиста Силвия Великова. УС споделя становището на Николай Кръстев, че в програмата липсва обективно и безпристрастно отразяване на част от темите и препоръча на директора да предложи механизъм за осигуряване на плурализъм и всички гледни точки по значими за обществото теми. Пред членовете на УС на БНР Николай Кръстев гарантира, че Силвия Великова не е свалена от ефир и продължава да работи като старши редактор в предаването „Преди всички“ на програмата. Във връзка с настъпилите промени в управлението на „Хоризонт“ обаче са направени изменения в графика на водещите. Част от тези промени са следствие от издаденото на БНР наказателно постановление от Съвета за електронни медии от 28 август 2019. Мотивите за санкцията на СЕМ са изнесените в ефира на програмата лични данни на непълнолетно лице, което е нарушение на принципа за защита на личната неприкосновеност на гражданите – чл. 17, ал. 2, във връзка с чл. 10, ал. 1, т. 4 от Закона за радиото и телевизията. Част от съдържанието е изготвено от Силвия Великова.

 

Според Николай Кръстев промяната в графика на водещите в програма „Хоризонт“ следва и от факта, че по време на годишния си отпуск Силвия Великова, в нарушение на Кодекса на труда, е участвала в предаването „12+3“ като в ефир тя е призовала слушателите да вземат участие в протест. Публичното представяне на едностранна позиция в ефира на общественото радио е недопустимо и непрофесионално нарушение на журналистическите стандарти и етични норми.

 

За да бъде осигурен плурализъм на всички гледни точки, УС препоръчва на г-н Кръстев да бъде определен по още един журналист във всеки ресор с цел да се гарантира неприкосновеността на обществения интерес.

 

 

Източник: OFFNews

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции