<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=40686" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Черната дупка в центъра на галактиката става все по-"гладна", според учени

14 Септември 2019
0 1958

Невидими и неизбежни, черните дупки се нареждат сред най-зловещите явления в Космоса. Така че може да се приеме като смущаваща новина това, че свръхмасивната черна дупка в центъра на Млечния път изглежда все по-гладна, пише Гардиън.

 

ВИЖТЕ ПЪРВАТА СНИМКА НА ЧЕРНА ДУПКА В ИСТОРИЯТА! (ВИДЕО И СНИМКА)

 

Астрономите, наблюдаващи колосалния обект, наречен Стрелец А*, откриха, че през последната година изглежда тя е консумирала материя с безпрецедентна скорост.

 

„Никога не сме виждали нещо подобно през 24-те години, откакто изучаваме свръхмасивната черна дупка“, казва Андреа Гез, професор по физика и астрономия в Калифорнийския университет в Лос Анджелис и старши автор на изследването. „Обикновено е на диета и е доста тиха, мъглява черна дупка. Не знаем какво се случва".

В последното проучване екипът анализира повече от 13 000 наблюдения на черната дупка от 133 нощи от 2003 г. насам, събрани от обсерватория на Хаваите и много големия телескоп на Европейската южна обсерватория в Чили. Самата черна дупка не може да се види, но е възможно да се открият лъчи от газ и прах точно извън „хоризонта на събитията“.

 

„Големият въпрос е дали черната дупка навлиза в нова фаза…", посочва Марк Морис, професор по физика и астрономия в UCLA и старши съавтор на изследването.

 

Черната дупка се намира на около 26 000 светлинни години от Земята и не представлява опасност за нашата планета. Откритията бяха публикувани в Astrophysical Journal Letters.

 

 

 

Източник: Гардиън

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции