<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=40750" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Шофьорите на електрически превозни средства ще могат да избират какъв звук да издават те

17 Септември 2019
0 1411

Федералното правителство на САЩ изисква от автомобилните производители да интегрират изкуствени моторни звуци в електрическите и хибридни автомобили, когато пътуват с ниска скорост, за да предупреждават пешеходците, но с това иска и да даде възможност на собствениците на превозни средства да избират какви звуци да използват.

 

Националната администрация по безопасност на движението по магистралите в САЩ твърди, че водачите трябва да могат да „избират звука, който предпочитат, от множеството звуци, инсталирани в превозното средство", но също търси обратна връзка за това дали трябва да ограничи броя на фалшивите звуци, които производителите могат да инсталират.

 

Предложеният закон би бил изменение в правилата, които бяха финализирани през февруари 2018 г., изискващ електрическите хибридни превозни средства да излъчват звуци при ниски скорости, за да се предотврати нараняването на пешеходците, особено хората, които са слепи или зрително увредени.

 

Наскоро НАБДМ удължи срока до 2020 г. за пълно интегриране на закона, докато превозните средства, продавани в Европейския съюз, имат срок до 2021 г.

 

Електрическите автомобили са по-тихи от техните "колеги" с двигател с вътрешно горене. Единствените шумове, които електрическите превозни средства обикновено генерират, са причинени от съпротивлението на вятъра или шума от гумите и това е само при умерени до по-високи скорости.

 

Новото правило изисква всички новопроизведени електрически превозни средства, които тежат над 450 кг., да издават звуков сигнал при пътуване напред или назад със скорост от над 35 км/ч или по-малко.

 

От НАБДМ казват, че звуковата сигнализация не се изисква при по-високи скорости, тъй като другите фактори, като шумът от вятъра и гумите, „осигуряват адекватно звуково предупреждение за пешеходците.“

 

Някои автомобилни производители вече са подбрали звуците си, като Mercedes-Benz има изкуствен тананикащ звук, избран за електрическата й EQC гама, докато VW заяви, че компактните ѝ електрически превозни средства ID.3 ще са оборудвани с фалшив звук за ниски скорости, когато се появят в шоурумите през 2020 г.

 

Mercedes-AMG пък работи с рок групата Linkin Park, за да "намери" по-басов звук за своите автомобили.

 

Някои автомобилни производители обаче вече проучват начини да спечелят пари от липсата на шум в електрическите автомобили и Porsche вече предлага интериорът ""Electric Sport Sound" на стойност 500 долара в конфигуратора за неотдавна представения електрически спортен автомобил "Taycan".

 

Други автомобилни производители обаче търсят и заобиколни решения. Миналата година "The Verge" съобщи, че Ford иска частично освобождаване за своята серия от полицейски превозни средства.

 

Компанията желае да позволи "включване" и  „изключване“, като идеята им е, че служителите на реда трябва да използват своите електрически превозни средства, за да се промъкнат до заподозрени престъпници в пълна тишина.

 

 

Източник: The Verge

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции