<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=40763" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Русия иска от България газът по "Турски поток" да тръгне от януари

18 Септември 2019
1 851

Русия иска от 1 януари 2020 г. да потече газът по тръбопровода "Турски поток" през България до Сърбия, пише Медиапул

 

Очакването бе заявено от руския министър на промишлеността и търговията Денис Мантуров след 17-тото заседание на Българо-руската междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество в резиденция "Евксиноград" край Варна. Събитието бе председателствано от него и българския министър на енергетиката Теменужка Петкова.

 

По думите на Мантуров, българската страна си е поставила този срок за приключване на работата по изграждането на газопровода. Петкова допълни, че се полагат всички усилия този график за трасето, което у нас ще се казва "Балкански поток", да бъде спазен.

 

"ТУРСКИ ПОТОК" У НАС ЩЕ СЕ СТРОИ ОТ АРАБСКИ КОНСОРЦИУМ

 

На практика обаче, това е невъзможно, отбелязва Медиапул. Причината е, че все още не е сключен договорът за построяването на 474 -километровото трасе между границите ни с Турция и Сърбия. Поръчката на държавния газов оператор "Булгартрансгаз" предвижда за 250 дни да се изгради част от трасето и в комбинация със съществуващата газова инфраструктура в непълен обем да тръгнат доставките по трасето с капацитет под 20 млрд. куб. м годишно. Търгът за трасето бе спечелен от саудитския консорциум "Аркад", който обаче бе декласиран, а другият претендент "Газово развитие и разширение България" (ГРРБ) свали офертата си и така влезе под цената на "Аркад" за 1.102 млрд. евро бед ДДС.

 

ЩЕ ИМА ЛИ "ПОБЪЛГАРЯВАНЕ" НА "ТУРСКИ ПОТОК"?

 

Саудитците обаче обжалваха това решение през Комисията за защита на конкуренцията, която се произнесе в негова полза. Отсъждането ѝ бе протестирано от ГРРБ пред Върховния административен съд, но точно преди ден стана ясно, че партньорът с руска връзка в ГРРБ – "Комплишмънт", която ще строи трасето на "Турски поток" в Сърбия, вече не подкрепя жалбата. Определението на съда за недопустимост на жалбата обаче може да се обжалва.

 

Дори и да се сключи договор с "Аркад" в близките дни, няма как първата фаза на проекта да се приключи до 1 януари 2020 г., независимо че от тази дата "Булгартрансгаз" има договори да транспортира газ на руската "Газпром" и швейцарската МЕТ по бъдещия газопровод.

 

 

Източник: Медиапул

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции