<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=40802" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Лаура Кьовеши почти със сигурност е новият европейски главен прокурор

19 Септември 2019
0 938

Лаура Кьовеши вече е единствен кандидат за европейски главен прокурор, съобщи Свободна Европа. Това стана ясно, след като в четвъртък 17 от 23-те държави, които ще участват в европейската прокуратура, застанаха зад нейната кандидатура.

 

Европейските посланици гласуваха днес в Брюксел, след като във вторник бяха подновени преговорите с Европейския парламент за избора на главен прокурор. Така те успяха да съберат нужното мнозинство за промяна на позицията на Съвета, който досега подкрепяше другия кандидат за поста французина Жан-Франсоа Бонер.

 

Припомняме, че новото гласуване се наложи, след като Париж даде сигнал, че може да подкрепи Кьовеши и трябваше да се провери дали има промяна в позицията на Съвета.

 

"КОРУПЦИЯТА МОЖЕ ДА БЪДЕ ПОБЕДЕНА." ЛАУРА КЬОВЕШИ ЗА РУМЪНСКИТЕ РЕФОРМИ

 

Новата позиция на Съвета ще позволи преговорите да бъдат подновени, като още на следващия им кръг, насрочен за 24 септември, те могат да приключат, тъй като Европейският парламент също стои зад кандидатурата на румънката.

 

КАЗУСЪТ "КЬОВЕШИ": ЗВУЧЕН ШАМАР ЗА ПРАВИТЕЛСТВОТО В БУКУРЕЩ

 

Преговорите за директор на Службата на европейски главен прокурор започнаха през февруари, но заради липсата на напредък бяха прекратени преди европейските избори. Новият Европейски парламент потвърди подкрепата си за румънския кандидат.

 

По-рано беше съобщено, че румънското правителство е наредило на своя посланик да гласува против сънародничката си.

 

 

Източник: Свободна Европа

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции