<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=40810" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Бизнесът се оплака от лошите новини в медиите, иска баланс

19 Септември 2019
0 1038

Германо-българската индустриално търговска камара (ГБИТК) ще накара българите да спрат да емигрират от страната, осигурявайки им повече положителни новини за компаниите и родната икономика, пише economic.bg.

 

От там се оплакаха, че в момента в медиите преобладават негативните новини и те създават цялостно лошо усещане у българския народ.

 

Очаква се да бъдат предложени законодателни промени, които да създадат баланс в новинарския поток, обяви днес председателят на Комисията по икономическо развитие към ГБТИК Лидия Шулева, която даде пресконференция по темата заедно с председателите на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев и на Българската стопанска камара (БСК) Радосвет Радев.

Инициативата се нарича „За да успеем в България” и е провокирана от отказа на електронните медии да споменават имена на фирми и продукти, когато съобщават добри новини.

„Успешната икономика е анонимна и в информационно затъмнение. Сутрешните блокове заливат хората с огромно количество негативна информация, разглеждат подробно биографиите на убийци, питат близките на жертвите как се чувстват – все „полезна” за аудиторията информация. Вследствие на всичко това работещите отиват на работа в лошо настроение”, каза Шулева.

Собственикът на "Дарик" Радосвет Радев отбеляза, че вината не е изцяло в медиите.

 

„Съветът за електронни медии (СЕМ) не спира да тероризира медиите, които са под неговия надзор”, каза той и добави, че лично е получавал писма от регулатора за споменато име на компания в медиен материал, което е било счетено за скрита реклама.

В момента от страна на СЕМ към електронните медии има единствено указание, че споменаването на имена на компании е позволено, единствено когато е с информационна цел, а не рекламна. Тази формулировка обаче е твърде обща и подлежаща на интерпретации.

 

Димитър Ганев от социологическа агенция „Тренд” цитира проучване, според което 49% от българите мислят, че българската икономика се развива в негативна посока, докато 31% са на противоположното мнение. Според присъстващите на пресконференцията това доказва, че българите са зле информирани от медиите за представянето на бизнеса.

 

 

Източник: economic.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции