<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=40813" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

САЩ и Канада са загубили 2,9 милиарда птици от популациите си от 1970 г. насам

20 Септември 2019
0 848

Популациите на птици в Съединените щати и Канада са намалели с 29% от 1970 г. насам, което означава 2,9 милиарда птици, изгубени за почти 50 години, според ново проучване, цитирано от Си Ен Ен.

 

Учените, участващи в изследването, предупреждават, че подобно на канарчето във въглищна мина, птиците разкриват какво е здравето на околната среда. Тази рязка загуба на популации от птици, включително някои от най-често срещаните като врабчета, показва, че заради въздействието на човека върху околната среда, континентът вече не може да поддържа системите за дивите животни, както някога е правил.

Обикновено по този начин е трудно да се проследят популациите от животни. Но птиците са много по-лесни за наблюдение. Проучването комбинира данни от почти 50 години, включително информация, събрана от любители орнитолози и радарни метеорологични данни за мигриращи птици от 143 станции в Северна Америка. 

 

 

""

 

„Учените изнесоха критични научни данни, за да покажат международния мащаб на загубите на птици“, казва Джон Зауер, съавтор на Геологическото проучване на САЩ. „Нашите резултати също дават представа за действията, които можем да предприемем, за да обърнем този спад.“

 

„Множество независими доказателства показват масивно намаляване на изобилието от птици“, казва Кен Розенберг, водещ автор на проучването и старши учен в лабораторията по орнитология и американски птици Cornell. "Очаквахме да наблюдаваме продължаващ спад на застрашените видове. Но за първи път резултатите също показват всеобхватни загуби сред обикновените птици във всички местообитания, включително и на птиците в задния ви двор."

Почти 90% от изгубените птици идват от 12 общи семейства като врабчета, лястовици и т.н.

 

Тази загуба съответства на картината, проявяваща се по целия свят. Изчезването на птици в Северна Америка е подобно на изчезването на птиците в земеделските земи в цяла Европа.

 

 

""

 

 

Проучването не анализира причините за спада, но широкото намаляване на видовете обикновено се дължи на загуба на местообитание и фактори, които пречат на развъждането и увеличават смъртността.

Предишни изследвания предупреждават, че домашните котки, стъклените сгради, употребата на пестициди и изменението на климата играят важна роля за това.

 

Проучването е публикувано в четвъртък в списание Science.

 

 

 

Източник: Си Ен Ен

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции