<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=41067" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Илон Мъск представи нов космически кораб, който ще може да превозва хора до Марс (снимки)

30 Септември 2019
0 1694

Илон Мъск разкри нов космически кораб, за който твърди, че скоро ще бъде готов да превозва хора до Марс. Новият апарат беше представен по време на събитие на компанията си "SpaceX" в Тексас, пише The Independent.

 

""

 

"Starship" е проектиран да бъде използван многократно, да излита и да се приземява вертикално, а компанията се надява прототипи на огромното превозно средство да достигнат орбитата на планетата в рамките на следващите шест месеца.

 

"Това ще прозвучи напълно откачено, но мисля, че искаме да се опитаме да достигнем орбитата за по-малко от шест месеца", каза Мъск, застанал пред металния космически кораб.

 

""

 

„Трябва да направим космическите пътешествия като самолетните пътувания“, каза той.

 

"Всеки друг вид транспорт може да се използва многократно, като революционното изобретение ще бъде бърза орбитална ракета за многократна употреба – това е свещеният граал на космоса", добави той.

 

""

 

Мечтата му е да направи възможна колонизацията на Луната, Марс и дори на още по-далечни планети в Слънчевата система.

 

"Мисля, че наистина трябва да направим всичко възможно, за да се превърнем в многопланетен вид и трябва да го направим сега", заяви той.

 

""

 

Висок около 50м., Starship ще може да пренася товар до 150 тона и ще бъде изстрелван в космоса посредством по-голяма ракета, наречена "Super Heavy".

 

""

 

Въпреки че много от детайлите на проекта вече бяха разкрити на обществеността, г-н Мъск заяви, че е провел събитието, за да отбележи 11-те години от както първата ракета на SpaceX излезе в орбитата на Земята през 2008 г.

 

"Ако тогава полетът не бе успешен, това щеше да бъде краят на SpaceX", каза Мъск.

 

За щастие обаче, всичко мина по план и SpaceX бе първата компания, която изпрати частна ракета с течно гориво в космоса.

 

Въпреки този успех и грандиозните надежди на Илон Мъск за изграждане на извънземни градове в Слънчевата система, основната цел на SpaceX остава да изгради космически кораб за НАСА, който да превозва астронавти до и от Международната космическа станция.

 

След оттеглянето на космическия кораб "Space Shuttle" през 2011 г., НАСА успя да изведе своите астронавти в ниската земна орбита единствено с помощта на руската система "Союз", но вече работи с частни американски фирми, включително SpaceX, за да създаде алтернативи. Проектът е наречен "Commercial Crew".

 

Напрежението обаче изплува на повърхността в петък, когато ръководителят на НАСА – Джим Бриденстийн обвини SpaceX, че се разсейва от амбициозната си нова програма "Starship".

 

"Очаквам с нетърпение изявлението на SpaceX утре", каза тогава той.

 

Междувременно, проектът Commercial Crew изостава с години. НАСА очаква да види същото ниво на ентусиазъм, фокусирано върху инвестициите на американския данъкоплатец. Време е проектът да бъде изпълнен", добави той.

 

Г-н Мъск, в своя защита отговори, че едва 5% от цялата компания работи върху "Starship".

 

Източник: The Independent

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции